Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ratade hotellet kritiskt över absurda kostnader för flyktingmat i Trängslet

/
  • Krögarparet Malin och Linus Zetterman vid Hotell Älvdalen fick uppdraget att fixa maten vid Trängslets asylboende. De ratades i sista stund när Migrationsverket upptäckte att Fazer redan satt på ett avtal för kök- och restaurangverksamheten.

Hotell Älvdalen fick matuppdraget vid Trängslets asylboende. De ratades i sista stund när Migrationsverket insåg att ett annat företag redan satt på ett avtal.
– Vi begärde 150. Att maten nu kostar 572 kronor per flykting och dygn gör mig så arg. Det handlar ju om våra skattepengar, säger krögaren Malin Zetterman.

Annons

Fredagen den 23 oktober, veckan innan asylboendet i Trängslet skulle öppna, uppmanade Migrationsverket i ett mejl Hotell Älvdalen att lägga in en offert på mathållningen vid Trängslets asylboende. E-brevet upptäcktes först på lördagen, eftersom hotellet varit på en personalresa.

– Det blev så oerhört bråttom. Redan på söndagen ville de ha in offerten. Vi skulle hålla med riktigt porslin, bestick och glas. Det var viktigt. Vi jobbade hårt under lördagen för att få till en offert. Vi lyckades och skickade in den, säger hon.

Hotell Älvdalen begärde 150 kronor per person och dygn - det maximala kostnadstaket. Under söndagen ringde Migrationsverket och meddelade att hotellet fått uppdraget - och att ett avtal skulle upprättas dagen efter.

– På måndagen ringde deras upphandlingsavdelning. De var jätteledsna. De hade då upptäckt att ett företag redan satt på ett avtal i Trängslet. De bad om ursäkt, men meddelade att de inte kunde gå vidare med oss, säger Malin.

Utvecklingen var irriterande.

– Jag hymlar inte med att vi skulle ha tjänat pengar. Vi skulle också ha skapat ett tiotal nya lokala jobb, fått en större omsättning och bidragit till mer pengar i bygden. Vi pratade med våra jurister, men valde att inte processa om detta, säger Malin.

När DT avslöjade att flyktingmaten i Trängslet i dag kostar staten och skattebetalarna 572 kronor per dygn och flykting blev chocken stor.

– Så obegripligt mycket. Det finns ingen rim och reson i detta. Så mycket pengar behöver ingen i branschen för att fixa uppdraget, säger hon.

Malin hoppas att Migrationsverket avslutar allt samarbete med matleverantören Fazer.

– Jag vet inte hur, men så här kan det inte få vara. Det är viktigt att betona att denna situation inte på något sätt är flyktingarnas fel. Vi är kritiska över att ett företag kan hävda ett avtal och tjäna stora pengar i rådande flyktingsituation, säger hon.

Besvikelsen är stor.

– Vi hade faktiskt börjat se fram mot detta. Inte enbart för inkomsten, utan mer för ett nytt projekt och för en insats för flyktingar. Vi hade börjat titta på vilken mat vi skulle kunna göra - inte bara svensk mat, utan även mer anpassade rätter med couscous, ris och kyckling. Sedan blev det så här, säger hon.

De tre ägarna vid Hotell Älvdalen är sedan tidigare engagerade i flyktingfrågan. I dag volontärarbetar de i Trängslet. En av ägarna, Malins syster, ska inom kort åka till Grekiska ön Lesbos som flyktingvolontär.

– Vi känner för flyktingarna. Därför hade detta kunnat bli så bra. På fredag går tio procent av alla våra intäkter vid hotellet till flyktinghjälp i Lesbos. Vi utmanar förövrigt andra företag att göra en liknande insats. Inte minst de som nu sköter mathållningen i Trängslet, det vill säga Fazer, säger Malin Zetterman.

Mer läsning

Annons