Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastvakter vill ha lunch på "jobbet"

Annons

Bör de pensionärer som ideellt ställer upp som rastvakter vid lågstadieskolorna i Vansbro och Äppelbo bjudas på skollunch eller inte?

Frågan är av allt att döma inte heller så enkel att svara på som det kan tyckas.

Sedan flera år ställer PRO upp med så kallade seniormedborgare vid Berghedens skola i Äppelbo med syftet att vuxna ska finns närvarande under rasterna. Senare följde även Parkskolan i Vansbro efter och har i dag två seniormedborgare på plats en dag i veckan. I Äppelbo ställer pensionärerna upp två dagar i veckan.

Frågan är om dessa pensionärer, som tack, ska bjudas på lunch i skolan eller inte.

I Äppelbo bjöd skolan till en början på kaffe efter varje pass men övergick senare till att bjuda på lunch, sedan skolan fått pengar från kyrkan.

- Vid slutet av vårterminen 2005 tog det slut på pengarna från kyrkan, och då även en av PRO-medlemmarna menade att luncherna kunde upphöra, så föreslogs att vi skulle återgå till att bjuda på kaffe, säger Berghedens rektor, Birgitta Ekebratt.

PRO:arna hävdade då att Parkskolan bjöd sina rastvakter på lunch och ville därför att det skulle vara lika och luncherna återinfördes.

- Här har vi aldrig bjudit på luncherna, låter Parkskolans rektor, Bengt Ivarsson, meddela.

- Istället fick de, som ett litet tack i efterskott, två kuponghäften för att alla som hjälpt till under året gemensamt skulle kunna gå och äta vid Café Medborgaren, säger han.

Att frågan nu blivit aktuell, beror på att en förfrågan ställts till Äppelbo församling från Berghedens skola om bidrag till kostnaden för pensionärernas luncher.

Kyrkan säger dock nej med motiveringen att ärendet bör vara en kommunal angelägenhet och som dess-utom inte kan utgöra någon stor kostnad för kommunen.

- Egentligen är det här en fråga för varje rektor, om lunchen ryms inom deras budget. Eftersom det ändå tycks finnas en del frågetecken kring hur det ska hanteras, så kommer jag att lyfta frågan vid nästa möte med skolledningen, säger skolchefen, Kenth Carlsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons