Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus föddes först

Annons

Är nu detta något att skriva om år efter år?

Nej, någon nyhet är det kanske inte, åtminstone i inte för mamma Christina, som i vanliga fall arbetar vid sjukgymnastiken i Sälen, och pappa Stefan, fastighetschef vid Sälens högfjällshotell, som vetat om detta i närmare nio månader.

Ändå kanske detta är det viktigaste och det enda som det egentligen är något att skriva om. Barnen. Alla de små barnen som ska växa upp och föra världen vidare. Barnen som är det viktigaste i livet. Rensa bort lönehöjningar och Internet och karriär och pensionsfonder och charterresor och skolbetyg och annat krafs i livet så är väl människans egentliga livsuppgift att sätta barn till världen och hjälpa dem vidare.

Och då ska vi så klart skriva om barnen.

Strax före midnatt, på nyårsafton, kände Christina att det var dags. Hon ringde BB i Mora och förvarnade. Stefan sköt snabbt av nyårsfyrverkeriet och sedan bar det av till Mora på tomma vintervägar.

- Sedan gick det galant. Det var inte som när Rasmus syster Ronja föddes. Då tog det 36 timmar, berättar Christina.

3 230 gram vägde Rasmus när han föddes. Han mätte 49 centimeter och såg mycket välmående ut när han mötte pressen.

Kanske var det mamma Christinas effektiva förlossningsarbete som gjorde honom till årets först födda för på Falu lasarett föddes sex minuter senare årets andra barn.

För övrigt är det rätt slumpartat vem som ska erövra titeln ÅFF, Årets Först Födde. Några timmar före Rasmus ankomst, 22.21 på nyårsafton, födde nämligen Anette Johansson från Ryssa sitt första barn, en gosse på 3 500 gram och 53 centimeter lång. Egentligen skulle gossen ha anlänt redan dagen före julafton men drog ut på entrén så länge att pappa Ingemar Sjöberg började spekulera i om han inte skulle få 30 extra pappadagar. Så är det nämligen ordnat för de pappor som får barn från och med år 2002.

- Men nu kan min arbetsgivare andas ut och för mig betyder det ingenting. Det är det här lilla barnet som betyder något, säger Ingemar lyckligt.

Rätt nöjd är också BB-personalen i Mora som noterade 718 födslar under 2001. Det är en rejäl ökning jämfört med föregående års 592 men egentligen har vi alla utomlänsföderskor att tacka för detta.

- Men Mora lasarett tjänar pengar på detta och vi kan fortsätta hålla hög kompetens, påpekar personalen.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons