Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport om rymdfylla generar Nasa

Annons

Vid minst två tillfällen har Nasa-astronauter tillåtits flyga berusade. Det har en internutredning kommit fram till enligt en rymdtidskrift.

Astronauter ska ha ägnat sig åt "tungt alkoholintag" mindre än ett halvt dygn före uppskjutning _ ett direkt brott mot Nasas "bottle to throttle"-regel, som stipulerar minst tolv timmar "från glas till gas".

Men trots att kolleger och annan personal vid minst två tillfällen varnat för att fyllekörning av rymdfärjan hotar säkerheten uppges flygningarna inte ha stoppats.

Enligt tidskriften Aviation Week|& Space Technology namnger dock inte Nasas utredning vilka av de många astronauterna _ varav Christer Fuglesang är ende svensk _ som har varit inblandade i säkerhetsmissarna.

När tidskriften konfronterade Nasa med uppgifterna blev svaret att utredningen inte är klar förrän i augusti. USA:s rymdstyrelse har dock i all hast utlyst en presskonferens i Washington på fredagen.

Utredningen har fokuserat på astronauthälsa i allmänhet, och tillsattes efter svartsjukedramat i vintras. Astronauten Lisa Nowak greps då i färd med att försöka utkräva hämnd på Colleen Shipman, en Nasa-kollega som liksom Nowak haft ihop det med astronauten Bill Oefelein.

Nowak hade kört bil i tolv timmar, enligt uppgift iförd rymdblöja för att slippa stanna, enkom för att hitta sin kärleksrival. Dramat ledde till att Nasas rutiner för astronauters mentala hälsa ifrågasattes.

Varken Nowak eller Oefelein, som var pilot när Fuglesang flög rymdfärja förra året, får fortsätta arbeta som astronauter. Nowak ställs inför rätta i höst.

TT

Mer läsning

Annons