Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånet var inte grovt

Annons

Det var vid halv fyra-tiden på nyårsnatten som 76-åringen blev väckt av att en maskerad man stod bredvid hans säng. Rånaren höll ett strypgrepp på 76-åringen och hotade honom med ord och med en skruvmejsel medan han klargjorde att han skulle ha pengar.

Bland annat yttrades orden "ge mig pengar annars hugger jag ihjäl dig" ett flertal gånger. Rånaren kom över 2 500 kronor och ett hagelgevär som förvarades i ett vapenskåp, innan han lämnade 76-åringens hus.

Efter ett omfattande polisarbete greps 28-åringen den 29 mars i Vansbro. Någon dag efter gripandet häktades han, på sannolika skäl misstänkt för rånet.

Från början nekade mannen till alla anklagelser, men efter en tid erkände han rånet. Den avgörande pusselbiten för polisen var ett skoavtryck på gården i Äppelbo.

I tingsrätten beskrev 76-åringen i detalj vad som hänt under rånet. Han berättade också vilka men händelsen gett honom. Sömn-svårigheter och förlorad livslust är några av följderna och mannen har gått i terapi för att kunna gå vidare.

28-åringen gav en annan och klart mildare version av hur rånet gått till. Han hävdade att rånet skett i god och närmast artig ton. 28-åringen berättade också för rätten att han var i desperat behov av pengar då en anhörig hade skulder som han skulle hjälpa till med.

Vid rättegången i Mora valde en enig tingsrätt att helt gå på åklagaren Fredrik Skoglunds linje och dömde 28-åringen för grovt rån. I sin slutplädering motiverade åklagaren brottet som grovt med hänvisning till att målet inte bara gällde den rånade mannen utan även handlade om människors rätt till trygghet i hemmet och att en hel bygd påverkats negativt av händelsen. 28-åringen bestred dock, genom sin advokat Tomas Wikner, brottsrubriceringen.

Wikner ifrågasatte i sin slutplädering målsägandens minnesbild och menade att hans klients handlingar inte motiverade grovt rån.

Nu går Svea hovrätt alltså på försvararens linje och ändrar brotts rubriceringen från grovt rån till rån.

"(Den åtalades namn) har genom att angripa (målsägaren) i dennes bostad, som - om än inte ensligt - i vart fall får anses ha varit avskilt belägen, gjort sig skyldig till ett mycket allvarligt rånbrott. Omständigheterna är dock inte sådana att gärningen, med de stränga krav som i rättspraxis ställs härpå, kan bedömas som grovt brott utan gärningen skall bedömas som rån av normalgraden", skriver hovrätten i sin dom.

De anser ändå att inget annat straff än fängelse kan komma i fråga.

Kvarstår i domen gör även det skadestånd på totalt 60 000 kronor som utdömdes av Mora tingsrätt. 40 000 kronor avser kränkning, 15 000 kronor för psykiskt lidande och 5 000 kronor i ersättning för rånbytet.

28-åringen ska kvarstanna i häkte i väntan på att fängelsedomen verkställs.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons