Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånet lamslog banken

Annons

Leksands sparbank var i går förmiddag öde och tom. Nattens väktarrån hade dämpat den annars så glada fredagsstämningen.

- Det är alltid obehagligt när människor blir utsatta för hot, säger bankens vd Christer Lundgren.

Hela bankområdet var avspärrat och bankomaterna vaktades av väktare. Poliser kom och gick. Leksandsbor stannade till. Bankpersonalen hade tagit sig till gamla sparbanksbyggnaden strax intill för att prata och stötta varandra.

- Personalen behöver lugn och ro att bearbeta det här tillsammans.

Rånet skedde nattetid när det inte fanns personal i byggnaden. Kommer det att hända igen, och vilken tid på dygnet? Frågorna var många. Den här gången kom i alla fall ingen människa till fysisk skada.

Personalen var belagd med munkavle. Christer Lundgren, säkerhetschef Björn Säbb men också marknadschef Tomas Jansson förde bankens talan.

- Jag känner för Securitasväktarna och deras familjer. Det är i första hand de som blivit hårt drabbade, men hela bankpersonalen mår dåligt, fortsätter Lundgren.

Han menar att det är en trend i dag med väktarrån. Ökningen är märkbar. Det är ett tillfälle för rånare att slå till när pengar exponeras på det här sättet.

- Det är också en trend att det flyttar sig från storstäderna till landsorten.

Lundgren menar att det är tid att få till en överenskommelse med köpmännen om användandet av kontaktkort i större utsträckning.

Mer läsning

Annons