Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare dumpade flyktbil vid sin dörr

Annons

En av de misstänkta för onsdagens värderån i Täby, en 30-årig man, kom på torsdagsmorgonen självmant in till polisen i Täby. Han är nu anhållen.

Flyktbilen hade han dumpat utanför sin egen bostad i Solna.

Mannen är misstänkt för grovt rån och mordförsök mot de poliser som besköts under rånarjakten i Solna i går.

Hans kumpan är anhållen i sin frånvaro och efterspanas på flera platser i länet av piketen och länets spaningsenheter. Polisen gjorde flera husrannsakningar på olika platser under torsdagen.

Den man som fortfarande är på fri fot kommer från Spånga och är "ordentligt känd" av polisen sedan barnsben. Han har även tidigare gjort sig skyldig till rån, uppger en poliskälla för TT.

När den misstänkte rånaren kom in till polisen hölls ett kortare så kallat delgivningsförhör med honom och han placerades sedan i arresten. Han företräds av advokat Lars Thorolfson.

Kammaråklagare Eva Tvengström uppger att mannen egentligen inte sade någonting vid det första förhöret. Hon kommer att begära honom häktad på fredagen.

En pistolbeväpnad man rånade strax efter klockan 12 en kvinnlig väktare på två värdeväskor när hon var på väg mot sin bil från en Konsumbutik i Täby norr om Stockholm. Hans kumpan väntade i en bil. Flykten gick sedan västerut i riktning mot Solna.

I korsningen Sjövägen/Råstavägen blev de båda rånarna upphunna av polis och avlossade flera skott mot polisbilen. Ingen skadades vid beskjutningen men poliserna togs ur tjänst.

De misstänkta dumpade sedan sin bil på Östervägen i Solna och fortsatte flykten till fots.

En av de flyktbilar som användes vid rånet ägdes, enligt uppgift till TT, av den ene rånarens far.

Värdeväskorna med pengar aktiverades enligt Securitas säkerhetschef Magnus Persson direkt, vilket innebär att pengarna förstördes genom infärgning. De finns nu i förvar hos polisen.

Kriminalkommissarie Ola Stoltz vid Rikskriminalpolisen leder Nickel, polisens särskilda insatsgrupp mot värdetransportrån. Han berättare att värderånen under senare år tenderat att öka inför sommaren.

Trottoarrån, som det i Täby, utgör mer än hälften av alla värdetransportrån. Att rånarna i Solna sköt mot polis betecknar Stoltz som oerhört ovanligt.

TT

Mer läsning

Annons