Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare bar skottsäker väst och utgav sig för att vara polis – rånade tonåring vid skola

Mannen bar skottsäker väst vid en skola i Västerbergslagen och utgav sig för att vara polis. Sedan rånade han en tonåring på dennes mobiltelefon.
Nu döms mannen till fängelse för bland annat rån, som han förnekar. Två tonårsflickor döms för medhjälp till rån.

Annons
Mannen bar skottsäker väst vid en skola i Västerbergslagen och utgav sig för att vara polis. Sedan rånade han en tonåring på dennes mobiltelefon. Nu döms mannen för rån. Två tonårsflickor döms för medhjälp till rån. OBS: Bilderna är tagna i andra sammanhang.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

SÅ KÖPER DU PLUS

I december i fjol rånades en tonåring på sin mobiltelefon. Detta skedde på en skola i Västerbergslagen. I januari åtalades en man i 25-årsåldern, samt två tonårsflickor och en tonårspojke misstänkta för inblandning i brottet. De tre misstänkta tonåringarna är hemmahörande i Västerbergslagen.

Mannen, som är bosatt utanför Dalarna, hade tagit på sig en skottsäker väst och gått till en skola och uppgett att han varit polis och behövde ta med sig tre tonåringar, som bestod av två flickor och en pojke. Tillsammans begav kvartetten sig sedan till en annan skola där de båda tonårsflickorna hade bestämt träff med en tonårspojke, som hade lånat ut pengar till ena v flickorna.

Mannen har förnekat brott när det gäller rån, men erkänt att han bar skottsäker väst samt att han utgett sig för att vara polis. Han har även erkänt att han slog tonårspojken i ansiktet, vilket han hävdar var nödvärn, och sedan tog hans mobiltelefon, som sedan bröts sönder när kvartetten sprang från platsen.

Nu döms mannen till fängelse i ett år och fyra månader för rån, våldsamt motstånd, föregripande av allmän ställning, ringa narkotikabrott samt två fall av brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Han har erkänt alla brott förutom rånet. Solidariskt med de båda tonårsflickorna ska han även betala 15 500 kronor i skadestånd till tonåringen som rånades och misshandlades.

Den ena tonårsflickan döms till 90 timmars ungdomstjänst för olaga hot, medhjälp till rån samt hot mot tjänsteman, då hon uttalade ett dödshot mot åklagaren som anhöll henne misstänkt för händelsen på skolan, ett brott hon har erkänt. Hon ska, solidariskt med den andra tonårsflickan, betala 5 000 kronor i skadestånd till tonåringen som hotades, rånades och misshandlades.

Den andra tonårsflickan döms till 110 timmars ungdomstjänst för medhjälp till rån och olaga hot. Dessutom ska hon vara med och betala ovan nämnda skadestånd.

Båda tonårsflickorna har förnekat brott när det gäller medhjälp till rån.

Den fjärde medlemmen i kvartetten, en tonårspojke, frikänns från misstankarna om medhjälp till rån. Tingsrätten anser att han inte var inblandad i händelsen på samma sätt som tonårsflickorna var.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons