Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raket orsakade brand

Annons

- Då jag såg elden slå ut ur båda gavlarna trodde jag att det var för sent att klara byggnaden, berättar räddningschefen Pär Kjellin.

Branden startade vid halvettiden på natten. På gården firade de att ett par där fått barn. De fyrade av fyrverkeripjäser. En raket flög in genom ett fönster i uthusbyggnaden och satte igång branden. Festdeltagarna försökte släcka, men de tvingades retirera på grund av hettan.

Elden spred sig snabbt i det torra trävirket och sågspånsisoleringen. Då brandmännen kom dit såg det ut som att det inte skulle gå att stoppa elden.

- Vi inriktade oss på att rädda intilliggande byggnader, förklarar Pär Kjellin. Nära uthuset stod ett gammalt timrat härbre och gårdens stora huvudbyggnad ligger bara fyra meter från uthuset som brann.

Brandmännen från Mora fick hjälp från Orsa och Rättvik. Ett 20-tal brandmän sattes in i släckningsarbetet.

Gårdens huvudbyggnad kunde räddas tack vare att rökdykare gick in och släckte branden på den brinnande uthusvinden alldeles intill bostadshuset.

- Det var hur hett som helst där inne, de gjorde en enorm insats, säger Pär Kjellin. Då de fick stopp på branden där uppe kände han att de skulle klara det här.

- Vid tretiden hade vi slagit ner elden och vid fyratiden visste vi att vi hade allt under kontroll.

Då det började brinna var ingen hemma i de två lägenheterna som fanns i anslutning till uthuset, de som bodde där kom hem på natten och tog hand om en del saker. Lägenheterna är dock rejält skadade.

Det talades om att någon skadats och förts till sjukhus, men Pär Kjellin uppger att ingen skjutsades med ambulans från brandplatsen.

- Det var många killar som gjorde en bra insats den här natten, säger Pär Kjellin.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons