Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rädslan för att vittna är överdriven"

Annons

-Det bygger på okunskap. På den här nivån är det sällsynt med hot. Den stämmer bara när det gäller vittnesmål mot organiserad brottslighet. Tyvärr sprids den här hotbilden av film och media vilket gör att folk känner en överdriven rädsla, säger Ulrika Granberg.

I gårdagens tidning berättade komunens säkerhetssamordnare, Torbjörn Orr, om de tips och namn som vuxna Säterbor lämnade till kommunen i samband med branden på Kungsgårdsskolan, men som de inte ville skulle gå vidare till polisen.

- Vi har ingen som är skäligen misstänkt. Några backade på sina uppgifter men andra hade "hört" av andra men inte sett något själva. Dessutom ringdes många av tipsen in anonymt och det är svårt att gå vidare med, säger Ulrika Granberg, polisens ungdomsgrupp inom Borlänge polisdistrikt.

Polisen har förhört tre misstänkta och tio vittnen i samband med branden på Kungsgårdsskolan men tvingas nu att lägga ner utredningen.

- Jag tror att barn behöver bättre stöttning av sina föräldrar i sådana här lägen, säger Ulrika Granberg.

Den oroliga sommaren med två allvarliga bränder och omfattande skadegörelser fick det goda med sig att polis, skola, socialen och Säters kommun utvecklade ett bra samarbete, menar Granberg.

- Många ungdomar i Säter har fått klart för sig att vi inom polisens ungdomsgrupp, sociala myndigheter och kommun pratar med varandra. Därför har det blivit lugnare i Säter de senaste månaderna. Men nu har vi istället lite stök med äldre ungdomar från 19 år och uppåt, säger Ulrika Granberg.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons