Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådslag för bättre klimat - för företag

Annons

Det finns oftast ett samband mellan graden av marknadsförsörjning och det lokala företagsklimatet.

Detta innebär att det i de regioner där företagare generellt sett är mer nöjda med företagsklimatet, där sysselsättningstillväxten varit god och där tillväxten varit högre, där är också oftast marknadsförsörjningen högre.

- Olika delar av landet har naturligtvis olika förutsättningar för såväl graden av marknadsförsörjning som det lokala företagsklimatet. Viktigast av allt är att se till att utvecklingen går med hygglig fart åt rätt håll, säger regionchef Carl Ström.

En låg grad av marknadsförsörjning innebär att en kommun måste förlita sig på en omfördelning av resultaten från andra kommuners och regioners framgångar.

Högre marknadsförsörjning och tillväxt kan också åstadkommas genom att fler startar företag. Genom att öppna den offentliga sektorn för konkurrens och privata företag vidgas företagens marknader.

- Dalarna har en låg andel av kommunal verksamhet utlagt på entreprenad, här finns möjligheter att förbättra utrymmet för fler företag. Därmed skulle vi få högre marknadsförsörjning och högre tillväxt.

Svenskt Näringsliv har på senare tid kört huvudet i väggen vad gäller arbetet med vikta projekt i länet. Bara en handfull kommuner skrev på avtalet "Agenda konkurrens" om rättvis konkurrens mellan kommunal och privat verksamhet.

I Borlänge drivs exempelvis kommunala bagerier, vandrarhem, gym etcetera.

Inte heller lyckades Svenskt Näringsliv i ambitionerna att för länets företagare förenkla byråkratin på regional och kommunal nivå - det så kallade "En dörr in"-projektet.

- Visst skulle vi velat nå längre. Huvudsaken är att det inte är massor med "dörrar in".

Vad gäller rådslaget Lyftet vill Svenskt Näringsliv komma överens med sina motparter om mått på utvecklingsarbetet.

- Det kan handla om antalet nya företag eller marknadsförsörjningsgraden.

I mycket allmänna termer syftar Lyftet till att åstadkomma "ökad företagssamhet", "bättre konkurrensutsättning", "ett rättvist skattesystem" och "en arbetsmarknad för flera jobb".

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons