Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiosändare håller koll på dig

Annons

Med platta radiosändare kan våra liv kartläggas. Tekniken används redan i pass och passerkort.

Det kunde vara hämtat från en framtidsskildring av William Gibson där människor kartläggs och identifieras var de än är. Men det handlar om en teknik som har funnits i decennier men som nu börjar få ett genomslag. Tekniken heter RFID (Radio Frequency Identification). Det rör sig om ett slags platta radiosändare som inte behöver något batteri. En så kallad RFID-tag består av ett litet chip och en antenn. Taggen "sover" tills den känner av en signal från en speciell läsare. En tagg kan vara liten nog för att passa in i en vanlig prislapp som kan sättas på varor i en butik eller sättas in under huden på husdjur i stället för öronmärkning.

Användningsområdena är många. Enligt Pär Ström, som har skrivit en rapport i ämnet utgiven av tankesmedjan Den nya välfärden, har tekniken potential att bli lika självklar och spridd som telefonen. RFID-taggar finns i alla svenska pass utfärdade sedan hösten 2005. RFID förekommer också i vissa landstingskläder, på soptunnor, i liftkort, passerkort och på biblioteksböcker. RFID dyker också upp i resekort i kollektivtrafiken. Västtrafik har redan introducerat kort med inbyggd RFID-tagg och flera andra är på gång, däribland SL i Stockholm.

Butiker kan komma att använda RFID i stället för streckkoder för enklare lagerhållning. Nya användningsområden lär dyka upp alltefter tekniken blir vanligare.

Kan kartlägga människor

Pär Ström betonar att RFID i de allra flesta fall är en utmärkt teknik som inte medför några risker för den personliga integriteten. Men han pekar ut känsliga användningsområden och ser integritetsrisker. RFID kan till exempel användas för att kartlägga personers rörelser på flygplatser. I skolor kan lärare hålla reda på var eleverna är, det har testats i USA och Japan. Företag kan hålla koll på sin personal och butiker kan kartlägga och tolka kunders beteende. Storebror ser dig, men andra ord.

Vad gör då lagstiftarna? Inte mycket. EU-kommissionen ser inga problem med RFID och i Sverige förekommer ingen diskussion.

Pär Ström, som är integritetsombudsman på Den nya välfärden, vill att politikerna vaknar.

TT

Mer läsning

Annons