Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radioprofil sparkas efter ras-skämt

Annons

Radioprofilen Don Imus i USA har fått sparken. CBS fattade beslutet sedan annonsörer börjat bojkotta och en lavin av kritik vällt in efter ett rasistiskt skämt.

Det var den 4 april som Imus, vars morgonprogram följs av miljoner radiolyssnare och tv-tittare i USA, omnämnde ett kvinnligt basketlag med orden "nappy-headed hos". Det är en nedsättande anspelning på svartas lockiga hår och ett slanguttryck vida använt i hip-hop för horor, vilket fritt översatt innebär att Imus talade om "krullhåriga horor". De flesta av medlemmarna i Rutgers universitetslag är svarta.

"Effekten dylikt språkbruk har på våra unga .|.|. har vägt tungt när vi fattade vårt beslut", konstaterade CBS legendariske vd Leslie Moonves när han på torsdagskvällen meddelade att Imus får gå.

Mediebolaget CBS, som äger bolaget som sänder radioprogrammet Imus in the morning, retirerar efter en vecka av massiva protester. Bland annat har kabel-tv-kanalen MSNBC, som samsänt radioshowen, meddelat att sändningen stryks.

I onsdags anslöt sig också stora annonsörer som General Motors och Glaxo Smith Kline till listan av företag som drar in sin reklam från Imus program.

Kända politiker har tidigare strävat efter att få bli hans gäster. Flera har i direktsändning hos Imus tillkännagett sin presidentkandidatur. Men ett tecken på att han i fortsättningen inte kan välja och vraka är uttalandet från en av demokraternas aspiranter på Vita huset, Barack Obama. Den svarte senatorn sade att han aldrig mer tänker hedra Imus program med sin närvaro.

TT

Mer läsning

Annons