Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådet stödjer beslut

Annons

Det var i januari månad som distriktsstyrelsen för Svenska kyrkans unga skickade ut ett brev till alla lokalavdelningar i Västerås stift. I brevet rekommenderas ungdomarna att inte låta sig ledas av präster som "inte kan ställa upp på en rättvis människosyn", och när Svenska kyrkans unga anordnar arrangemang på distriktsnivå bör inte de präster som är kritiska till att välsigna homosexuella medverka.

- Det här är något som hela kyrkorådet har ställt sig bakom med hänsyn till våra medlemmar som är homosexuella, säger Johan Jernberg.

Inom Hedemora församling har prästerna Gunnar Hellerby och Bo Zetterlund skrivit på prästdeklerationen mot Svenska kyrkans välsignelse av homosexuella par. Det innebär att de inte medverkar när Svenska kyrkans unga i Hedemora anordnar aktiviteter för hela distriktet. När ungdomarna anordnade ett juniorläger den 11 och 12 mars ersatte därför Ingalill Örnefors-Modin Bo Zetterlund som präst.

Men kyrkorådets beslut gäller bara ungdomarnas aktiviteter.

-Ja, än så länge är det så. De präster som inte vill välsigna homosexuella håller vanliga gudstjänster. Vi får se hur det blir i framtiden, säger Johan Jernberg.

Men han önskar att kyrkan skulle vara mer öppen för förändringar.

-Kyrkomötet är alldeles för vekt och traditionellt. Vi borde vädra olika åsikter mer och kyrkan måste förändras. Självklart ska man ha samma rättigheter oavsett om man älskar någon med eller utan snopp.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons