Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänster bekämpade flera bränder i länet efter blixtnedslag

Blixten har på söndagseftermiddagen slagit ned på flera platser i Dalarna och orsakat bränder. Bara i Björbotrakten bekämpade räddningstjänsten hela sju mindre skogsbränder. Vid 23-tiden var ännu en brand utom kontroll.

Annons

[+] Läs också: Stab etablerad på Mora brandstation – räddningschefen om blixtnedslagen: "Ansträngt läge"

Här är en lista på alla larm som kommit in till SOS om bränder orsakade av blixtnedslag under söndagseftermiddagen:

Klockan 14.23 slog blixten ned i ett träd vid Åmåsjövägen utanför Noppikoski i Orsa kommun. Branden spred sig även till marken, men privatpersoner lyckades släcka branden innan räddningstjänsten kom fram till platsen.

[+] LIVE-TV: Flera skogsbränder härjar i Gagnefs kommun – 50-talet brandmän på plats

Klockan 15.06 larmades räddningstjänsten till Liden utanför Yttermalung, där rök syntes i terrängen efter ett blixtnedslag. Klockan 15.26 slog blixten ned igen, den här gången i skogen norr om Våmhus i Mora kommun. Rök ska ha synts från skogen.

Det brinner just nu på flera ställen i Gagnefs kommun, bland annat vid Käringsjön. Foto: Maria Holman Forslund

Räddningstjänsten larmades klockan 15.49 till en avloppsanläggning i Grängesberg där en behållare med metangas hade exploderat efter ett blixtnedslag. Locket till behållaren gick sönder men inga andra skador kunde upptäckas. Avloppsanläggningen är i fortsatt drift.

Klockan 16.02 larmades räddningstjänsten till Tandö mellan Limedsforsen och Malungsfors där det brann i skogen. En helikopter har kallats in från Östersund för att hjälpa till i släckningsarbetet.

Strax därefter, klockan 16.05, kom larmet om att det brann med öppna lågor på en yta av cirka 50 x 50 meter vid Hemulsjö söder om Norra Garberg i Mora kommun. Tack vare regnet fanns det ingen risk att branden skulle sprida sig.

Räddningstjänsten har upprättat en brytpunkt i Dala-Floda under arbetet med bränderna i Björbotrakten. Foto: Fredric Gustafsson/Foto-Mike

Räddningstjänsten Dala Mitt bekämpade under eftermiddagen fem skogsbränder i Björbotrakten, bland annat vid Käringsjön och Mossel. Rökpelare har synts på långt håll från bränderna. Vid 21-tiden uppgav räddningstjänsten att alla bränder utom en var under kontroll och det gällde ännu vid 23.

Läs mer [+]: TV: Flera skogsbränder bekämpas i Björboområdet

Blixten har på söndagseftermiddagen slagit ned på flera platser i Dalarna och orsakat bränder. Foto: Ingela Johansson

Klockan 16.59 larmades brandkåren i Leksand till Hisvåla, där rök och lågor slog upp från terrängen efter ett blixtnedslag. Klockan 17.09 kom larm om att en stock hade börjat brinna med öppna lågor vid Källbackens förskola i Leksand. Närboende kunde själva släcka den branden.

På söndagseftermiddagen rasade även en större skogsbrand i närheten av riksväg 69 mellan Norberg och Hedemora.

Ovädret orsakade även mindre översvämningar på flera håll, som på Skolgatan i Ludvika avloppssystemet hade inte klarat att transportera vidare allt vatten

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons