Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten vill inte ha kvar chefen

/
  • Här är bokningskalendern som visar att Leif Andersson använde räddningstjänstens bil för en privat resa.

I morgon tas beslutet.
Ska Leif Andersson fortsätta leda räddningstjänsten Dala Mitt?
Ja, anser styrande politiker. Nej, säger 87,5 procent av personalen.
– Han har gett oss en organisation i kaos, uppger en av medarbetarna.

Annons

Det är fackförbunden Ledarna, Kommunal och Brandmännens riksförbund som låtit göra en enkätundersökning bland de anställda inom räddningstjänsten Dala Mitt.

Till sina medlemmar har de ställt frågan:

Vill du att Leif Andersson ska få fortsatt förordnande som förbundschef för RDM?

Beslut ska tas i frågan i morgon, onsdag, då den styrande förbundsdirektionen bestående av politiker från medlemskommunerna ska sätta sig ner och avgöra Anderssons fortsatta vara eller inte vara i organisationen.

Totalt fick 94 personer i organisationen möjlighet att svara på fackförbundens enkät. 72 valde att göra det.

Resultatet av undersökningen visar att förbundschefen har ett lågt förtroende bland de anställda. Av de 72 som besvarade enkäten säger 63 personer nej till ett fortsatt förordnande.

Det är 87,5 procent av de svarande.

Fyra personer har sagt ja till en fortsättning för Leif Andersson och fem har svarat att de inte vet eller inte har någon åsikt i frågan.

Flera av nejsägarna uppger besparingsskäl till att de inte vill ha kvar Leif Andersson som förbundschef.

Dala Mitt brottas med dålig ekonomi och att driva verksamheten vidare med endast en räddningschef, ser de anställda som en möjlig och stor besparing för förbundet. De menar att en indragning av förbundschefsposten skulle ge en besparing på över en miljon kronor per år och dessutom skapa en bättre reda i organisationen.

– Vi är inte en så stor organisation att vi behöver två chefer, konstaterar flera anställda i sina enkätsvar.

I enkätsvaren uttrycks också ett stort missnöje med Leif Anderssons sätt att leda organisationen. Flera anställda påpekar att han har stora kunskapsbrister när det gäller räddningstjänst, att han detaljstyr och att han under sin tid vid RDM förvärrat det kärva ekonomiska läget.

– Han har kastat bort mycket pengar. Bland annat 800 000 kronor i frågan om samlokalisering med ambulansen, uppger en anställd.

Vidare pekar man på det miljonvite som RDM hotas av, när det gäller tvisten om snedvriden konkurrens som just nu är under prövning. En situation som de anställda anser att Andersson är ansvarig för och som har skadat RDM som varumärke.

Flera nejsägare framhåller också att Leif Andersson under sin tid som förbundschef har gjort flera klavertramp gentemot den egna personalen.

Ett år skickade han ett julkort med rubriken "hur man får tyst på en kvinna i bilen" och föreställde en kvinna med ett säkerhetsbälte över munnen. Han skrev också en egen sångtext till ett julspex, som innehöll personliga kränkningar av personalen.

Enligt enkätsvaren har anställda också upplevt att Andersson straffat personal som uttalat sig negativt om RDM i media och, mot alla lagar och regler, källforskat och tvingat berörd personal att inför ledningsgruppen förklara sig.

Fackens undersökning visar att flera i personalgruppen slutat sina anställningar vid RDM på grund av missnöje med förbundschefen. Ytterligare personal har, av samma anledning, valt att sluta nu i december.

– Det är inte roligt att gå till jobbet längre, skriver en av de anställda.

Inför morgondagens möte har delar av förbundsdirektionen gett signaler om att Leif Andersson, trots undersökningsresultatet, kommer att få fortsatt förtroende.

Det var, i vart fall för delar av personalgruppen, väntat.

– Vem av politikerna bryr sig om vad vi tycker? Det skulle vara första gången i så fall, uppger en av de anställda i sitt enkätsvar.

Mer läsning

Annons