Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade i sista stund

Annons

Strax efter tvåtiden på natten vaknade familjen av att det brann. De väcktes av att en brandvarnare i anslutning till sovrummen på övre våningen började tjuta.

Men redan då brann det så häftigt på bottenvåningen att familjen inte kunde ta sig från sovrummen via trappan ner. De tvingades klättra via en brandstege från balkongen.

Samtliga fyra familjemedlemmar fördes till Mora lasarett för tillsyn av bränn- och rökskador. Enligt uppgift har de inte några allvarliga skador.

Räddningskårerna från Tran-strand och Malung kom till brandplatsen, men det brann då redan så häftigt att huset inte gick att rädda.

Från början brann det intensivt i vardagsrummet och nedre hallen. Då brandkårerna kom fram slog eldsflammor ut utanpå väggarna och branden fick den vägen snart fäste även på vinden.

Med hjälp av en kranbil lyftes taket av och branden kunde så småningom släckas, men då var villan så gott som totalförstörd.

I ett par av rummen på nedre våningen samt i källarvåningen trodde man att en del lösöre skulle kunna räddas.

Orsaken till branden var på onsdagen okänd. Mycket tyder på att branden kan ha börjat i vardagsrummet. Där har elden fått ett rejält fäste innan den spridit sig ut till hallen, så att rök kommit via trappan upp till övervåningen. Först då utlöstes brandvarnaren som blev familjens räddning.

- Det här har varit nära ögat för familjen. Huset var utrustat med brandvarnare både uppe och nere, men förmodligen har brandvarnaren nere inte fungerat. Och elden har hunnit bita sig fast rejält i vardagsrummet innan röken trängt upp till övervåningen så att varnaren där utlöstes, säger räddningschef Hasse Andersson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons