Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddad från svält

Annons

Tidningen har tidigare berättat om den 13-årige pojken som hålls vid liv genom sondmatning. För en månad sedan riskerade han att bli utan näringsmedel, liksom många andra gömda apatiska flyktingbarn.

Det var kontaktpersonen Ragnhild Pohanka som slog larm. Hon hade fått besked om att pojken inte längre har rätt till gratis näringslösning, eftersom han inte hade giltiga id-handlingar.

Alla asylsökande får tillfälliga identitetshandlingar av Migrationsverket, som ska användas vid sjukvård. De måste dock förnyas efter sex månader, och det kan inte familjer som gömmer sig göra.

Utan subventionering kostar näringsmedel för en månad 6 000 till 8 000 kronor.

Pohanka fick dock vänligt gensvar efter ett inslag i TV4. Folk från andra håll i Sverige hörde av sig och skänkte näringslösning för sondmatning. En pengainsamling har också startat i Västergötland.

Nu klarar sig pojken i alla fall en månad till.

Ragnhild Pohanka och flera aktiva i Falu-Borlänge asylkommitté var också med och lämnade över Påskupproret, totalt 157 000 namnunderskrifter, till migrationsminister Barbro Holmberg.

- Några av oss har också haft en träff med henne, och vi ska träffas igen, säger Ragnhild Pohanka som vill ha en öppnare svensk flyktingpolitik.

I ett prejudicerande fall med en annan apatisk 13-årig pojke har Utlänningsnämnden förordat att familjen får permanent uppehållstillstånd. Om regeringen i det fallet går på nämndens linje kan det betyda att de svårast sjuka barnen får stanna.

- Jag är inte så optimistisk, säger Monica Annersten, församlingspedagog i Stora Kopparbergs församling i Falun. Vi fick avslag på ett liknande ärende efter att nämnden lämnat sitt betänkande till regeringen.

Monica Annersten trodde då att man skulle vänta med att avvisa apatiska asylsökande barn i väntan på ett prejudicerande fall. Men hon har tappat modet lite.

- Jag vet inte om det här betyder så mycket positivt men jag hoppas ju det, säger hon om Utlänningsnämndens förordande.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons