Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Strandvägen!

Annons

Strandvägen sträcker sig, ännu så länge, längs stranden från Tiskens vårdcentral till Roxnäs udde. Men på många ställen kan man inte se Runn i alla fall. Vid Slussen finns bebyggelse mellan vägen och sjön och likadant är det mellan Hälsinggårdsbryggan och Roxnäs udde. Mellan dessa två områden finns en av Faluns absolut vackraste vägsträckor, med en underbar utsikt över Runn mellan de uråldriga tallstammarna.

Sommar som vinter är det en skönhets- och naturupplevelse att promenadåka längs denna väg! Vägen är smal och kurvig, den lämpar sig bara för promenadåkning. Har man bråttom får man ta Korsnäsvägen i stället.

Nu hotar socialdemokraterna med att ta bort denna skönhetsupplevelse. Eller mera exakt, man vill sälja den till tolv villaägare. Deras tanke är att man ska bygga ett dussin villor där vägen går i dag, och ytterligare ett trettiotal lite längre in mot järnvägen. Det som var Strandvägen flyttas och blir kanske Södra Bangatan eller något sådant.

Om man stannar kanske det ändå blir möjligt att skymta Runn mellan de exklusiva villorna och deras häckar? Om man står på biltaket med kikare? Ser du inget ändå får du fortsätta till Roxnäs udde, där blir utsikten kvar och det är "inte mer" än fyra kilometer från centrum i sjöstaden.

Vi moderater har en annan uppfattning! Bevara Strandvägen med dess utsikt och tallar, och koncentrera krafterna på att utveckla områdets fantastiska förutsättningar. Slussen har blivit ett attraktivt rekreationsområde med sin småbåtshamn och café. Hälsinggårdsbryggan kan bli minst lika bra om man tar vara på hela området mellan vattnet och järnvägen, det finns intressenter som vill bygga en marina och/eller andra aktivitetsanläggningar i området för både sommar- och vinteraktiviteter. Roxnäs udde kan utvecklas genom en ny infart och att det anläggs parkeringar "på land" mellan udden och Roxnäs industriområde.

Tillsammans med övriga borgerliga oppositionspartier har vi föreslagit att kommunen i första hand ska planera för utveckling av Strandvägens rekreationsområden, och se till att de blir tillgängliga för Faluborna. Det krävs planering av tillfartsvägar, gång- och cykelvägar, parkeringar, bryggor, byggnader och kanske andra anläggningar för att göra hela området till ett lättillgängligt och vackert rekreationsområde vid Runn nästan mitt i staden.

Det blir säkert plats för en del villor och radhus också, mellan Strandvägen och järnvägen. Men låt oss börja med att säkerställa Runns strand som ett ovanligt vackert aktivitetsområde för alla årstider, för alla Falubor. Inte bara för den handfull som har råd att köpa loss den sista orörda delen av Strandvägen!

MIKAEL ROS...N MIKAEL ROSÉN (M) ÄR OPPOSITIONSRÅD I FALUN.

Mer läsning

Annons