Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RÅ: Kvinnor får lägre straff

Annons

Kvinnor får lägre straff för vissa brott _ det gäller till exempel misshandel, grov fridskränkning och olaga hot. Det är en av de slutsatser som Åklagarmyndigheten drar i en granskning av domstolarnas straffmätning och påföljdsval under åren 2000 och 2005.

I rapporten framgår också att den helt övervägande delen av straffen ligger i den nedersta fjärdedelen av straffskalan.

Beatrice Ask tycker att rapporten är ett viktigt underlag för förändringar som måste komma.

Ask aviserade nyligen att hon vill se över straffskalorna för grova brott. Rapporten visar att 95 procent av domarna för grov misshandel ligger i den nedre fjärdedelen av straffskalan.

Överåklagare Lisbeth Johansson är inte förvånad att domstolarna fortsätter att lägga sig i den nedre fjärdedelen av straffskalan.

Beatrice Ask kommenterar också den så kallade kvinnorabatten:

Andra slutsatser i rapporten är att antalet domar i mål som gäller de brott som ingår i kartläggningen har ökat _ utom för grovt rån. Rapporten överlämnades i dag till regeringen.

Andelen personer som dömts till fängelse har också ökat för de flesta brottstyper. Däremot har den genomsnittliga strafftiden minskat något. Den enda brottstypen där strafftiden ökat något är rån.

Antalet domar för förberedelse till grovt rån har ökat avsevärt. Samtidigt har fängelsestraffens längd för dessa brott minskat.

Riksåklagare Fredrik Wersäll har i dag understrykit hur omfattande undersökningen av domstolspraxis är.

En särskild grupp av erfarna jurister har gått igenom 2|285 tingsrättsdomar och 333 hovrättsdomar och tagit hjälp av ett särskilt analysprogram. Domar för ungdomar under 19 år ingår inte.

TT

Mer läsning

Annons