Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins planer oroar massmedier

Annons

Planerna på en ny rysk super-byrå för kontroll av medier och internet oroar ryska journalister och nyhetskonsumenter.

President Vladimir Putin har utfärdat ett dekret om att slå ihop två myndigheter, Rosochrankultura och Rossvjaznadzor. Den första övervakar medier och kultur medan den andra sysslar med telekommunikation och informationsteknik.

Hopslagningen ska öka effektiviteten eftersom en enda institution nu ska handlägga både medieinnehåll och teknik och dessutom utfärda olika tillstånd.

Under Putins styre har oberoende medier mestadels tagits över av Kreml-vänliga affärsmän som tillhåller sina anställda att inte kritisera regeringen.

Detta gör journalister misstänksamma mot varje nytt initiativ.

Raf Sjakirov, avskedad chefredaktör för tidningen Izvestija efter kritisk rapportering om skolockupationen i Beslan 2004, säger att Putins dekret kan leda till hårdare internetkontroll. Där har yttrandefriheten hittills varit ganska stor.

Många ryssar har tröttnat på den förlamande officiella kontrollen över tv och tidningar. De går därför alltmer ut på internet för att finna oberoende information.

Ryssarna är exempelvis den näst största gruppen på den stora USA-baserade livejournal.com. Dess bloggar innehåller ofta politiska debatter och där publiceras oppositionsprotester.

Kreml har redan skjutit varningsskott mot en av de största webbsidorna, gazeta.ru. Den fick en officiell varning förra året för extremism efter att ha skrivit om de danska Muhammedteckningarna.

Roman Bodanin, politisk redaktör för gazeta.ru, befarar att den nya byrån kan utöva tryck mot oberoende medier eftersom samma byrå ska övervaka medierna och utfärda licenser för dem.

Andrej Vasiljev, chefredaktör för den stora ryska tidningen Kommersant, ser lagen som Kremls försök att befästa sitt övertag inför valen det närmaste året.

Men talesmannen för Rosochrankultura, Jevgenij Streltjik, avvisar oron som "journalistfantasier". Han menar att det helt enkelt blir enklare nu att sköta massmediefrågor.

TT

Mer läsning

Annons