Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punkten satt av dubbelmördaren

Annons

I slutet av den här veckan går tiden ut för överklagande av domen mot 18-åringen från Hedemora, som i november förra året mördade sina föräldrar. För dubbelmordet dömdes han av Falu tingsrätt den 9 mars i år till nio års fängelse.

Och det mesta tyder nu på att tingsrättens dom kommer att kunna verkställas.

18-åringen lämnade för en dryg vecka sedan in en skrivelse till Falu tingsrätt, i vilken han nöjdförklarar sig. Det vill säga att han accepterar det straff han av tingsrätten dömts av avtjäna.

Åklagaren i målet, Patrik Säflund, är också nöjd med domslutet.

- Jag kommer inte att överklaga, säger han.

18-åringen kan fortfarande ändra sig och överklaga domen. Men gör han inte det vinner domslutet laga kraft vid midnatt på fredag.

18-åringen ska då så snart som möjligt föras från häktet till Kumlaanstalten. Där placeras han på riksmottagningen, en egen avdelning på anstalten, där en bedömning av säkerhetsrisker och behov av vård kommer att göras.

Utredningen på riksmottagningen, som görs i samtliga fall när det gäller personer som dömts till långa fängelsestraff, kan ta upp till fyra månader. Den ligger sedan till grund för kriminalvårdens beslut om var den dömde ska avtjäna sitt straff.

När det handlar om grova brottslingar, placeras de i regel inledningsvis på anstalter med hög säkerhet. För 18-åringen innebär det att det finns fyra anstalter som i första hand kommer att bli aktuella.

Det är Kumla och Hall, vilka är klass A-anstalter och håller den högsta säkerheten inom svensk kriminalvård, samt Norrtälje och Tidaholm, som är så kallade klass B-anstalter.

Efter att ha avtjänat en del av straffet kan dock 18-åringen, om han bedöms lämplig, omplaceras på en anstalt med öppnare former. Han kan också, efter att ha avtjänat sex av de nio år han dömts till, villkorligt släppas fri.

Fakta: Säkerhetsklassificering

Kriminalvårdens anstalter är öppna eller slutna. Intagna som vid en helhetsbedömning har befunnits inte klara placering på öppna anstalter placeras på slutna anstalter.

Anstalterna är indelade i säkerhetsklasser. De slutna anstalterna delas in i klass A-E medan de öppna anstalterna bildar den egna gruppen F. Klassificeringen hör ihop med riskbedömningar som Kriminalvården gör för alla intagna. Anstalterna i klass A utrustas för att klara de mest riskfyllda fångarna, medan andra intagna inte ska behöva sitta säkrare än vad som är nödvändigt.

Det som avgör vilken klassning ett fängelse har är bland annat:

• Förmågan att motstå rymningar

• Förmågan att motstå fritagningsförsök

• Förmågan att hantera ett svårhanterligt klientel

Källa: Kriminalvården

Mer läsning

Annons