Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punkt för bluesen

Annons

I elva år, med början 1994, har Ludvika bluesfestival arrangerats. Som mest har 2 500-3 000 personer besökt festivalens tre dagar. Men i år blir det alltså inget arrangemang.
Tidigare var det kommunens kultur- och fritidsförvaltning, med Leif Svensson i spetsen, som höll i arrangemanget.
I år var det företagartrion Jan Fagerheim, Lennart Hedberg (Bergslagskonditoriet) och Roger Rittola (Tant Selmas) som skulle sy ihop festivalblåsan.
– Det finns inte en sportmössa att det går ihop. Men Roger, Lennart och jag har verkligen försökt, säger Källbarens Jan Fagerheim till tidningen.
– Det var flera som skulle vara med och hjälpa till. Men när det väl börjar dra ihop sig, då dör det liksom ut.
Fagerheim uppger att det skulle kosta ungefär 300 000 kronor att arrangera bluesfestivalen, och att offerter finns på ström, vakter, mat till artister, tält och så vidare.
Bland artister fanns också ett helt uppbåd att välja på, flera artister har hört av sig för att få spela i samband med Ludvika bluesfestival berättar Fagerheim.
– Jag har full förståelse för att Leif (Svensson) inte kunde driva det här vidare.
– Det krävs en arbetsinsats av 15-20 personer under en vecka om det ska fungera. Men festivalen gick minus redan förra året. Det är inte meningen att vi ska gå 100 000 back för att jobba stenhårt en hel vecka!
Cirka 50 000 kronor från kommunen hade kultur- och fritidsförvaltningen att röra sig med när den arrangörsstaben höll i trådarna uppger Leif Svensson. Resten av kostnaderna betalades med intäkterna.
– Det gick nästan jämt ut. Men när kommunen drog bort den summan vi hade att röra oss med då gick det inte längre.
– Det är tråkigt om bluesfestivalen dör ut. Det tar tid att jobba in ett arrangemang, kommenterar före detta ”festivalbossen” Leif Svensson det hela.
Sommarkrogen på gågatan där företagartrion samarbetat har däremot gått bättre än förväntat.
– Det måste ha funnits ett uppdämt behov hos folk att gå ut och umgås. Vi har haft knökfullt onsdag, fredag och lördag.
Ett klagomål har sommarkrogen fått och efter att miljö- och hälsoskydd hört av sig plockades trubadur-framträdandet bort.
– Under mina 20 år i branschen har jag aldrig fått så mycket beröm som för sommarkorgen på gågatan, konstaterar Fagerheim och vill ge Ludvikaborna en eloge för att de skött sig bra.
– Det har ju bara varit ett prov i år. Men vi kommer definitivt att ansöka om tillstånd till nästa år. Sedan får vi se om det tillstyrkes.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons