Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publicistpris till fängslad Isaak

Annons

Efter 2 000 dagar i eritreanskt fängelse fick den svenske journalisten Dawit Isaak ett nyinstiftat pris av Publicistklubben.

Hela Dawit Isaaks familj i Sverige, hans fru Sofia och tre barn, kom på onsdagen till riksdagshuset för att ta emot Publicistklubbens (PK) yttrande- och tryckfrihetspris som delades ut för första gången.

PK-ordförande Stig Fredrikson underströk att priset på 10 000 kronor inte gick till en svensk-eritreansk journalist, det gick till en svensk journalist "som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten".

Sedan Isaak fängslades 2001 har det varit mycket svårt för hans familj och vänner att få besked om hans tillstånd. Enligt Amnesty sitter han troligen i säkerhetsfängelset Karchele i Asmara och Amnesty betecknar situationen för de tusentals samvetsfångarna och de oppositionella som fängslats i Eritrea som bedrövlig. De fängslade betraktas som förrädare och spioner och tortyr är vanligt.

Leif Örbrink, som känt Dawit Isaak sedan han kom till Sverige 1987, är dock mer förhoppningsfull. Han har lyckats få in en blodtrycksmätare i fängelset och får rapporter om Isaaks värden genom hemliga kanaler. Han får också mat och vatten för pengarna som skickas från Sverige.

Betlehem Isaak har inte pratat med sin pappa på fem år. Hon gissar att han "inte mår särskilt bra".

Kulturcheferna på landets sex största dagstidningar ifrågasätter i en gemensam artikel på onsdagen de senaste årens tysta diplomati i fallet Isaak. De efterlyser svar på hur och med vilken intensitet regeringen arbetar. Redaktörerna vill även att regeringen "undanröjer varje tvivel på att ett svenskt medborgarskap väger lika tungt oavsett om medborgaren är född i Sverige eller någon annanstans i världen" och de anser att statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt bör resa till Eritrea för att där kräva att Dawit Isaak friges.

Riksdagsledamoten Cecilia Wigström (fp), ordförande för riksdagens tvärpolitiska grupp för frigivning av Dawit Isaak, kräver att regeringen agerar för att EU stoppar allt bistånd till Eritrea.

TT

Mer läsning

Annons