Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykundersökning för 20-åring som hotade somalier

Annons

20-åringen stod inför tinget i Mora i tisdags, åtalad för två fall av olaga hot, fem narkotikabrott, rattfylleri, vapenbrott och skadegörelse.

Den åtalade medgav att han använt narkotika, amfetamin, några gånger i veckan det senaste halvåret.

I slutet på mars togs han om hand av polisen sedan han uppträtt aggresivt i Långshyttan. Den 1 april var det dags igen, då var han narkotikapåverkad i Orsa. Den 26 april stoppades han av polisen i Falun, återigen påverkad av amfetamin och det var han också den 16 maj då han bråkade med somaliern i Orsa.

Upprinnelsen till händelsen den 16 maj kan ha varit att somaliern vid ett tillfälle tyckte att 20-åringen spelade alltför högt på sin bilradio en kväll då somalierns barn skulle sova.

Efter detta tyckte somaliern att han varit utsatt för trakasserier.

Den 16 maj stod somaliern ute på balkongen då 20-åringen sade någonting åt honom. Somaliern förklarade att han inte förstod svenska och då ska 20-åringen ha vräkt ur sig någonting om Ku Klux Klan och negrer, dragit upp sitt byxben för att visa att han är vit samt fortsatt med att visa upp patronen.

- Den här är för dig, jag ska döda dig.

- Jag ska sätta en kula i loppet och skjuta honom, förklarade den åtalade för det kvinnliga vittnet som dessutom själv blev hotad med att få kulan i pannan.

20-åringen vidgav att det som sades var riktigt.

- Jag tyckte att han såg ner på mig där han stod på balkongen och glodde. Det var ganska störande, jag ville vara ifred.

Då polisen gjorde husrannsakan hemma hos 20-åringen hittades 10,3 gram amfetamin, en pistol som var obrukbar samt patroner av olika slag.

Då han greps var 20-åringen så påverkad av narkotika att det var svårt att hålla förhör med honom. Han häktades den 19 maj. Samma dag slog han sönder dörren till duschen på polishuset i Mora.

20-åringen har dömts för misshandel till vård inom socialtjänsten två gånger tidigare. Han har dessutom bötfälts tre gånger för olaglig körning.

Åklagaren P G Persson ville överväga fängelse i första hand, men föreslog att en stor rättspsykiatrisk undersökning ska göras.

20-åringen ville inte vara med om någon mer utredning, men rätten ansåg att en sådan undersökning ska göras innan ett beslut om straffet fattas.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons