Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykpatient dödshotade dalafamilj

/

Annons

Nu åtalas mannen för att bland annat ha skickat sms till familjen innehållande hot om plågsam död och våld av sexuell karaktär.

Den 40-åriga mannen kommer ursprungligen från Göteborg och dömdes under 80-talet för ett försök till mord. För ytterligare brottslighet dömdes mannen år 2002 till rättspsykiatrisk vård och han placerades då vid rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Där tilläts patienten ha mobiltelefon med internetfunktion.

Via den kunde mannen surfa på internet och under ett alias chattade han med kvinnor på olika sighter. De intet ont anande kvinnorna, som inte hade någon vetskap om mannens bakgrund, lämnade ut information om sig själva. Den använde sedan 40-åringen för att kartlägga deras liv och familjerelationer.

Sedan hotade han kvinnorna och deras anhöriga till livet.

Bland de drabbade finns en familj från Leksand.

Under 2005 gjorde psykpatienten en kartläggning av familjeförhållandena och från sin cell kontaktade han två systrar i familjen. Till den ena kvinnan ringde och skickade han sms till vid upprepade tillfällen. Vissa dagar fick hon så många som runt 30 sms från mannen, i vilka han hotade att döda kvinnan och hennes barn.

Han kontaktade även hennes syster och hotade att våldta henne.

För att understryka allvaret i hoten kontaktade mannen även kvinnornas pappa. Det var juli 2005 och mannen ringde då från rättspsyk i Växjö till mannen i Leksand. Till honom sade psykpatienten då att han tänkte döda mannens döttrar och barnbarn.

Nu åtalas den 40-åriga mannen för att under sin tid på rättspsykiatriska regionkliniken ha hotat sammanlagt tio personer i landet. Förutom Leksandsfamiljen handlar det om flera Justitieombudsmän, en direktör vid hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd samt en privatperson.

I flera av de aktuella fallen har mannen gått så långt i sin kartläggning av personerna, att han beställt och mottagit deras passbilder. Sådana bilder, telefoner och anteckningar hittade sedan polisen vid en husrannsakan som genomfördes i mannens rum på sjukhuset.

40-åringen nekar dock till alla anklagelser.

Rättegången kommer att hållas i Växjö tingsrätt och beräknas äga rum i augusti-september.

Mer läsning

Annons