Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrisk vård för pojkmord

Annons

Den 27-årige man som i januari knivhögg en åttaårig pojke till döds i Norrahammar döms av Jönköpings tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för mord.

Pojken mördades när han var på väg hem från skolan i Norrahammar söder om Jönköping. Den nu dömde mannen överföll pojken bakifrån och högg honom ett 40-tal gånger.

Mannen erkände grov misshandel av pojken men nekade till mord, eftersom han säger att han inte hade uppsåt att mörda. Men även psykiskt sjuka människor kan begå uppsåtliga brott, resonerar tingsrätten, och den berättelse som 27-åringen lämnat kan i några avseenden avfärdas som en efterhandskonstruktion.

Vittnen har i förhör och under rättegången beskrivit mordet som besinningslöst och frenetiskt. Många av sticken träffade pojken i halsen och nacken, och han avled strax efter att attacken avbrutits.

Under förhör har 27-åringen sagt att han inte är säker på att pojken verkligen är död, eftersom han trodde att allt ingick i ett komplicerat skådespel. Men på en direkt fråga från sin försvarare i rättssalen svarade 27-åringen:

Mannen har sagt att han styrts av röster som beordrat honom att döda någon. Om han inte högg ihjäl en annan person sade rösterna att 27-åringen skulle dö en långsam och smärtsam död.

Enligt rätten har 27-åringen handlat besinningslöst och med kraft. Den ifrågasätter inte mannens uppgifter om att han styrts av röster, men han har varit medveten om att det var en person han angrep.

Gärningen var inte riktad mot åttaåringen som enskild person, anser rätten.

Tingsrätten väljer att följa det rättspsykiatriska utlåtandet, som hävdar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning så väl i dag som vid tiden för mordet. Rätten menar att mannen har behov av psykiatrisk vård och dömer därför ut den påföljden med särskild utskriftsprövning.

27-åringen har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård sedan han 2004 tänt eld på sin mammas bostad. Han skrevs ut i november förra året då han inte bedömdes vara tillräckligt sjuk för att tvångsvårdas. Strax därefter slutade mannen med att ta sina mediciner mot paranoid schizofreni.

Mannen har under nästan hela förundersökningstiden vårdats på sjukhuset i Vadstena på grund av sin dåliga mentala hälsa.

TT

Mer läsning

Annons