Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provisoriskt avlopp får godkänt

Annons

Avloppet från den aktuella fastigheten var tidigare ansluten till grannfastighetens slambrunn och infiltration. Men sommaren 2004 fick miljökontoret beskedet att den senare inte längre kunde ta emot grannens avloppsvatten.

En provisorisk lösning av avloppet över sommaren godkändes. Men det provisoriska fick en tendens att bli permanent. Veckor blev månader och klagomålen fortsatte att droppa in till miljöskyddet.

I slutet på februari svarade fastighetsägare på en förfrågan från miljökontoret att ambitionen var att ansluta fastigheten till det kommunala avloppet eftersom en utvidgning av kommunens v/a-nät betraktas vara nära förestående.

Ett år senare var avloppssituationen lika provisorisk. I mitten på februari i år hölls ett internt möte i kommunen angående avloppssituationen på fastigheten. Det var även aktuellt med ett beslut om utfärda nyttjandeförbud på husägarens vattentoalett.

För att undvika detta önskade fastighetsägaren med familj ett möte med kommunens företrädare.

Den 24 februari diskuterade familjen sitiuationen med kommunalrådet Leif Nilsson, miljö- och byggnämndens ordförande Norbert Junker, förvalningschefen Sven Andersson samt energibolaget Seab:s va/gatuchef Tage Hägerman.

Resultatet av mötet lade också grunden till det beslut som nämnden tog i tisdags. Ett beslut som innebär att i väntan på den kommunala anslutningen får den gamla enkammarbrunnen användas som sluten tank, och att den töms när nivån når det igencementerade utsloppsröret.

Toaletten i husets källarvåning är avstängd, medan avloppsvattnet från diskbänk och handfat samlas upp i hinkar och töms på tomten. Avloppet från dusch och handfat i källaren leds via en nedgrävd slang ut i en jordficka och ledes vidare till ett dike.

Någon akut risk för att närliggande vattentäkter ska förorenas anser nämnden inte föreligger.

Några ytterligare åtgärder behövs inte enligt beslutsfattarna. Det övergripande kravet är att fastigheten ansluts till det kommunala avloppsnätet så fort det är möjligt. Enligt förslaget till kommunal v/a-strategi som miljö- och byggnämnden skickat vidare till fullmäktige betyder det i praktiken "inom 2-5 år".

Tolvsbo omnämns tillsammans med platser som Vikersvik, Kuludden och Flatenberg i "Kategori 1" som står först i tur att få kommunalt avlopp.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons