Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prova-på-smide i gamla "medium"

Annons

Aktiviteten innebar ett annorlunda inslag som en kontrast till den pågående drakbåtsfestivalen i Kolbäcksån och årets upplaga av Smedjebackens vårmarknad på Vasagatan.

Flera kunniga smeder var verksamma vid portabla ässjor och under sex timmar var det åtskilligt med såväl hemmafolk som tillresta som passade på att göra besök i den stora och ännu inte upprustade industrilokalen. En hel del av de som kom visade att de faktiskt "vågade" smida och tog tillfälle i akt att få hant-era glödgat järn med slägga.

- Vi flyttade in här redan i oktober 2004 och studiecirklarna är mycket givande. Målsättningen är att öka allmänhetens kunskap om smide och samtidigt vill vi lyfta fram Bergslagens och det övriga Dalarnas gamla smides-traditioner. De är ju unika i sitt slag, berättade Ann-Christine Treard, energisk och drivande kraft i sammanhanget. Det kan vidare påminnas om att hon dess-utom är initiativtagare till verksamheten och själv en duktig smed.

I gamla mekaniska verkstaden, vägg i vägg, kunde besökarna beundra en sevärd utställning med smidesalster från ljuskronor och andra prydnadsföremål till knivar och yxor.

I samma lokal hölls på lördagen även en vernissage tillsammans med konstnärerna Britt-Marie Rydberg, Håkan "Julie" Leonardsson och Roine Jansson. Deras verk kommer nu att finnas tillgängliga över hela sommaren fram till och med den 9 sept- ember.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons