Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prova-på för funktionshindrade

Annons

För ganska precis ett år sedan fick den lokala nätverksgruppen en check på 115 000 kronor från Riksidrottsförbundet till ett pilotprojekt.

För pengarna skulle kommunen tillsammans med habiliteringen och föreningslivet arbeta fram en modell för att förbättra fritidssysselsättningen för handikappade.

Bland annat fanns det planer på att ledare i föreningslivet skulle utbildas i hur de ska bete sig i kontakten med dessa. Det är inte alltid fullt så enkelt att ta emot handikappade i verksamheten om det till exempel är brist på hjälpmedel.

- Förutom pengarna från Riksidrottsförbundet fick vi 20 000 kronor från Sparbanksstiftelsen också, säger Yvonne Wallin, ungdomskonsulent i Ludvika.

- Fritid åt alla är begreppet vi använder: Våga! Utmana! Utveckla! Projektets syfte är att utveckla fritidsverksamheten så att den blir tillgänglig även för funktionshindrade.

Wallin berättar att den lokala arbetsgruppen består av kultur- och fritidsförvaltningarna i Ludvika och Smedjebacken, habiliteringen, Vasaskolan, FUB, SISU och Dalarnas handikappidrottsförbund.

Målgruppen som man riktar sig till är funktionshindrade ungdomar och yngre vuxna, varav de flesta är 13-25 år.

- Det är väldigt svårt att tala om vad man vill göra om man inte vet vad det är. Då är det bra att få prova på, säger Yvonne Wallin.

- Om föreningarna vill fortsätter dialogen och de kan få ytterligare utbildning, kunskap om olika handikapp och redskap.

Tidigare i år har nätverket bland annat arrangerat en inspirationsdag för omsorgstagare och föräldrar samt haft en utbildningsdag i Brunnsvik om bemötandet och betydelsen av att tillhöra en grupp eller förening.

Med avstamp vecka tre 2006 kommer funktionshindrade att få delta i aktiviteter hos bland annat Gymmix, Ludvika minicirkus, ABF, Lunda ryttarklubb, LFFI, Smedjebackens luftgevärsskytte, ÖIS, med flera.

Det sker i samverkan mellan omsorgstagare, föräldrar, assistenter, kompisstödjare och ledare i föreningslivet.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons