Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestfloden växer

Annons

I torsdags tyckte Lars Gustavsson på länsstyrelsen att han aldrig varit med om något liknande i antalet överklagningar av ett beslut på en jordägarstämma. Då hade det kommit in 37 överklagningar på hans bord.

På måndagen var antalet överklagningar uppe i 60. Och på tisdagen var det totala antalet överklagningar, som registrerats på länsstyrelsen, hela 107 stycken.

Det handlar naturligtvis om det beslut som en majoritet av delägarna i Besparingsskogen anser vara ett "kuppbeslut", då Karl-Erik Eriksson, Falun, och skogsbolagen Bergvik samt Korsnäs och ett mindre antal delägare för tredje gången tog upp frågan om administrationsbidrag på den senaste jordägarstämman. Eftersom dessa nio delägare tillsammans hade fler röster än övriga 85 på stämman så kunde de, som många menade, "kuppa" igenom beslutet.

Beslutet innebär att omkring tio miljoner kronor ska betalas ut i administrationsbidrag till delägarna, som får 25 kronor per grad.

Många av delägarna i Älvdalen menar att om beslutet går igenom, så kommer Besparingsskogen att dräneras på pengar eftersom administrationsbidraget när som helst kan bli till exempel 100 kronor per grad. Då, befarar del-ägarna som opponerat sig, kommer en stor del av de pengar som nu går till bygdens utveckling i stället att gå till storägare som har sina intressen på helt andra håll.

Till och med den 27 december kan delägare lämna in sina överklaganden. De som kommer till länsstyrelsen därefter kommer inte att kunna behandlas, uppger chefen för rättsenheten på länsstyrelsen, Sten Carlborg.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons