Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar hos ministern mot högskolenedskärning

/
  • Leif Nilsson och regionchef Göran Carlsson tar strid mot utbildningsdepartementet som

– Skriv vasst.
Det tyckte region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) när han mötte Dalamedia för att informera om en protestskrivelse ställd till utbildningsminister Jan Björklund mot nedrustningen av de regionala högskolorna som Dalarna, Gävleborg, Jönköping och Blekinge.

Annons

Företrädare för nämnda regionförbunden och landsting protesterar mot regeringens omfördelning av medel från högskolor till universitet.

- När utbildningsdepartementet 2013 flyttar 186 miljoner kronor per år från högskolorna i våra regioner till universiteten i storstäderna innebär det ett betydande hot mot framtidens tillväxt och välfärd i våra delar av landet, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson, som säger att neddragingen i Dalarna hotar utbildningen av ny kvalificerad arbetskraft som behövs i Bolidengruvan i Garpenberg och de nya gruvorna i Ludvika, ABB, Spendrups, Stora Enso och stålbolagen med SSAB i spetsen.

– Våra regionala högskolor har mycket stor betydelse för utbildning och rekrytering till regionens näringsliv, vi behöver mer kompetens. Om eleverna flyttar från Dalarna så visar fakta att 75 procent aldrig flyttar tillbaka. Det är svårt att få unga att flytta tillbaka. När man tar bort så stora resurser så är det ett hot mot vår region som undermineras fast vi har mycket goda förutsättningar för tillväxt, säger Nilsson.

Av de 186 miljonerna förlorar Dalarna mest, 59 miljoner och högskolan i Gävle 17 miljoner.

Regionchef Göran Carlsson går så långt att han säger att utbildningsdepartementet har en egen agenda när de sätter sina ribbor som dränerar de regionala högskolorna på pengar.

– Det här är inte förankrat eller beslutat av riksdagen eller regeringen. Vår skrivelse är snällt formulerad men under ytan är det ett kraftfullt ifrågasättande vi gör.

Nilsson och Carlsson underkänner dessutom utbildningsdepartementets påstående om brister i kvaliteten i undervisningen i de regionala högskolorna och de hävdar att verkligheten är den motsatta eftersom högskolorna har ett mycket bättre samarbete med det regionala näringslivet än universitetsorterna.

Carlsson och Nilsson konstaterar att frågan är så brännande och viktig att Jönköping, Gävleborg och Blekinge omedelbart ställde sig bakom den skrivelse som region Dalarna och Landstinget Dalarna skrev.

Mer läsning

Annons