Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot Thaijuntan tilltar

Annons

Om Thailands junta trodde att löftet om återinförd demokrati skulle hejda protesterna mot militärstyret så hade den fel. Flera tusen thailändare demonstrerade på fredagen på Bangkoks gator.

Polisen beräknade antalet demonstranter till 2|000, medan organisatörerna sade 3|000. Relativt sett ingen större folkmassa, men juntan är uppenbarligen oroad av att de regelbundna gatuprotesterna inte visar några tecken på att avta.

I torsdags stängdes en park där demonstranterna brukar hålla till, men det ledde bara till att fredagens aktion bytte plats.

Juntaledaren Sonthi Boonyaratglin vill också återinföra kuppens undantagslagar i själva Bangkok.

Den tillfällige premiärministern Surayud Chulanont angriper situationen från andra hållet, och lade i torsdags fram en detaljerad plan för återupprättad demoktrati. Senast i september ska folkomröstning hållas om en ny konstitution, följd av parlamentsval i december.

Löftena imponerar dock inte på demonstranterna.

Läget har skapat oheliga allianser i Thailand. Krafter som förra året ledde stora folkliga protester mot Thaksin, som anklagades för korruption, bildar nu enad front med den störtade ledarens anhängare mot den nya regimen.

Vanstyret var också juntans uttalade skäl för kuppen i höstas. Hittills har de dock fått fram dåligt med bevis. Ett åtal den gångna veckan mot Thaksins fru för skattebrott är ett av få konkreta resultat av de påkostade utredningar generalerna beordrat.

Den politiske experten Michael Nelson, verksam vid Chulalongkorn-universitetet, är osäker på om juntan kan hålla ut till valet.

TT

Mer läsning

Annons