Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot iranskt ministerbesök

Annons

Den iranske utrikesministern Mottakis besök i Sverige möts av protester både i tidningarna och på gatorna.

Den svenska regeringen uppmanas protestera kraftfullt, inte minst mot behandlingen av kvinnor i Iran.

En halvtimme innan den iranske utrikesministern skulle komma demonstrerade ett hundratal personer mycket högljutt framför ingången till Försvarshögskolan och Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Ett tjugotal poliser försökte hålla demonstranterna borta från ingången. På plakaten stod bland annat "Ned med islamiska republiken Iran" och i talkörer ropades "mördare".

Polisen fick förstärkningar och tio minuter innan utrikesministerns besök skulle inledas trängdes demonstranterna bort från ingången. Många satt på gatan men några slagsmål förekom inte.

En av demonstranterna attackerade senare på eftermiddagen en polis med sparkar och slag. Han greps omedelbart misstänkt för våld mot tjänsteman.

Vid sitt tal, som började en halvtimme efter utsatt tid, sade den iranske utrikesministern vad han och andra officiella representanter för landet sagt länge:

På frågan om kvinnors rättigheter i Iran svarade han att landet har 37 miljoner kvinnor men att ett par av dem har brutit mot landets lagar.

I en debattartikel publicerad i flera medier kräver en rad ledande företrädare för svenska publicist- och författarorganisationer att statsråden Carl Bildt och Maud Olofsson, som i dag träffar Manoucher Mottaki, protesterar kraftfullt mot den iranska regimens övergrepp mot kvinnor som kämpar för likaberättigande i landet. Två ledargestalter i den iranska kvinnorörelsen dömdes så sent som för två veckor sedan till tre år fängelse för "sammansvärjning och sammankomst med syfte att kränka rikets säkerhet". De båda kvinnorna, Parvin Ardalan och Nooshin Ahmadi Khorosani, är bland annat två av initiativtagarna till en kampanj för jämställdhet i Iran som samlat in en miljon namnunderskrifter. I debattartikeln krävs att fängelsedomarna upphävs och att Bildt och Olofsson också driver frågan inom EU.

Journalisten Kristina Hultman uppmärksammar i Expressen också behandlingen av Parvin Ardalan och frågar sig om Maud Olofsson kommer att kunna skilja på religiös övertygelse och diktatur när Mottaki sannolikt kommer att vägra skaka hand med henne.

Flera exiliranska kvinnorganisationer i Sverige fördömer regeringen för att Mottaki tillåts komma hit och kräver att Sverige bryter alla politiska och kulturella förbindelser med Iran.

Manouchehr Mottaki borde aldrig ha bjudits in till Sverige och att han kommer nu är en sällsynt illa vald tidpunkt, enligt Mahin Alipour från Kommittén för försvaret av iranska kvinnors rättigheter. De senaste månaderna, inte minst i samband med internationella kvinnodagen och den 1 maj, har tusentals kvinnor, lärare och arbetare misshandlats och fängslats av regimen, påpekar hon.

TT

Mer läsning

Annons