Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot "finger" på Tivoli

Annons

Planerna på en skyskrapa med lyxlägenheter väcker starka känslor i Köpenhamn. "Fuckfingret", som det kallas av en kritiker, ska byggas mitt i det anrika nöjesfältet Tivoli.

Efter rivningen av Ungdomshuset och försöken att sanera fristaden Christiania är tonläget redan uppskruvat i debatten om moderniseringen av Köpenhamn. När kommunen nu diskuterar att riva H|C Andersenslottet från 1890-talet för att bygga en skyskrapa på 102 meter med lyxhotell och ägarlägenheter ger de sig på det allra heligaste. Borgmästaren Ritt Bjerregaard hudflängs och krav höjs på att Tivolis chef Lars Liebst ska avgå.

"Nu vill han till och med riva Tivolislottet.|.|. till fördel för ett jätteprojekt i glas och stål, ett fuckfinger på 100 meter, Danmarks dyraste ägarlägenheter och ett 7-stjärnigt hotell", skriver signaturen Mads Pluto i ett debattforum på internetportalen Jubii.

Den 20 april är sista dagen som stadens invånare kan lämna in synpunkter på planerna till kommunen. En aktionsgrupp, Köpenhamnare mot felplacerade höghus, delade tillsammans med föreningen Tivolis vänner på torsdagen ut flygblad utanför huvudporten till nöjesfältet.

Tivolis ledning tar protesterna med ro.

De kritiserade byggplanerna omfattar även bland annat Rådhusplatsen. Inom ett par månader ska kommunen ta fram underlag för beslut i fullmäktige efter det att teknik- och miljönämnden och ekonominämnden sagt sitt.

TT

Mer läsning

Annons