Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestdemonstrationer gynnar SD

Annons

Såväl protesterna som den massmediala bevakningen har varit massiv under Sverigedemokraternas riksårsmöte i Karlskrona. Något som gynnat partiet, enligt bedömare.

Henrik Oscarsson är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Partiets möten går ofta hand i hand med demonstrationer, burop och en massiv polisövervakning. Tv och tidningar brukar hänga på och sakfrågorna tenderar att hamna i skymundan.

TT: Vore det bättre om fokus låg på politiken i stället?

Han får medhåll av Gulan Avic, ordförande för Liberala invandrarförbundet, som inför riksårsmötet i en debattartikel varnade för att kravaller bara gynnar partiet. Hon understryker att det är viktigt att komma ihåg att SD är ett parti som har många mandat i olika kommunfullmäktigeförsamlingar i landet.

Både Oscarsson och Avic är överens om att uppmärksamheten bör stå i proportion till SD:s storlek och inte bara rikta in sig på integrations- och invandrarfrågan.

TT: Är du förvånad över uppmärksamheten som ett parti utanför riksdagen fått?

På söndagen hölls en demonstration under parollen "Karlskrona mot rasism" i Karlskrona, en manifestation som bevakades av ett stort uppbåd poliser och flera medier. Men 24-årige Johan Lindwall, en av demonstranterna, tror inte att SD gynnas av att han protesterar mot partiet.

TT

Mer läsning

Annons