Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest stoppade indisk industrizon

Annons

Den kommunistledda regeringen i den indiska delstaten Västbengalen skrinlägger planerna på att uppföra en industrizon på jordbruksmark. Protesterna mot industriplanerna har lett till blodiga kravaller.

Regeringen i Västbengalen meddelade på lördagen att det inte blir någon lågskattezon för kemisk industri i Nandigram, 15 mil söder om huvudstaden Calcutta. Tidigare under veckan sköt polis ihjäl 14 bybor som protesterade mot att deras mark skulle beslagtas.

Ett lokalt oppositionsparti gick i spetsen för protesterna mot industribygget, och beslutet att omlokalisera industrizonen är ett bakslag för det marxistiska kommunistpartiet som lett Västbengalens regering i decennier.

Idén om ekonomiska specialzoner, där företagen beviljas stora skatteförmåner, lever dock vidare i hela Indien, trots motgångarna i Västbengalen. Den federala regeringens handelsminister Kamal Nath säger i en tv-intervju som sänds på söndagen att arbetet med sådana zoner fortsätter, i ett försök att locka utländska investerare till landet och konkurrera med den framgångsrika kinesiska tillverkningsindustrin.

Nath betonar dock i intervjun att exproprieringen av mark måste ske på ett korrekt sätt med möjlighet till insyn i processen.

TT

Mer läsning

Annons