Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest som gav resultat

Annons

- Fränt att det går att göra något själv. Jag blir nästan lite rörd. Det är mina gamla elever från Hälsingbergsskolan som startade processen, säger Mia Bucht vid Falu Naturskola.

Mia Bucht har tidigare arbetat som lärare på Hälsingbergsskolan och hon tog gärna med sig sina elever ut i Rottnebyskogen. När det sedan var klart att ägaren av Rottneby herrgård ville såga ner en hel massa träd protesterade Mias elever.

- Det var ju mer en anarkistisk protest då, men till slut gick Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna in och drev processen, så den har drivits på underifrån hela tiden, säger Mia Bucht.

Beslutet om att Rottnebyskogen skulle bli naturreservat togs för drygt ett år sedan och nu är allt klart. Flera av Hälsingbergs-eleverna besökte skogen i går, en aning hängiga efter lördagens studentbal, men dock.

- Kul att det hände något, säger Fredrik Reineby.

Rottnebyskogen har länge tillhört bergsmansgården Rottneby med anor från 1 400-talet. Här finns flera hundra år gamla träd, ovanliga skalbaggearter som praktbaggar, nässelfjärilar och över hundra år gamla svampar.

På ängen grillade folk korv och de som ville hade chansen att åka hästskjuts på de hästvänliga stigarna. Invigningstalet stod kommunalråd Dan Westerberg och miljönämndens ordförande Anna Hägglund för.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons