Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot skyddsjakt på Bjursåsvargen

Annons

Det har fått Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen att protestera mot länsstyrelsens ansökan om skyddsjakt på "Bjursåsvargen" och hans partner.

I en skrivelse till Naturvårdsverket framhåller de att det saknas kunskap om vargfamiljens aktuella status. Inte heller har länsstyrelsen enligt deras mening inte agerat tillräckligt kraftfullt för att försöka ta reda på vart valparna tagit vägen.

Länsstyrelsens ansökan grundar sig på antaganden och spekulationer hävdar föreningarna vidare i skrivelsen. Skälet att "Bjursåsvargen" eventuellt skulle återfalla i gamla synder anses inte vara en välgrundad orsak till skyddsjakt.

Lika svagt anser föreningarna det vara att även innefatta "Bjuråsvargens" partner i skyddsjakten. Och göra det för att hon "troligen" också medverkat vid höstens upprepade attacker mot fårbesättningar i Bjursås.

Det menar skriftställarna är en ren efterhandskonstrution, för att ytterligare förstärka anledningen till skyddsjakt. I stället framhålls i skrivelsen att föräldraparet efter nyår mest gått tillsammans, hållit sig utanför bebyggelse och spårats endast i skogsmark.

Föreningarnas förhoppning är därför att Naturvårdsverket avslår länsstyrelsens ansökan om skyddjakt på "Bjursåsvargen" och hans partner i Långsjöreviret melan Bjursås och Rättvik.

Mer läsning

Annons