Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protest mot rasismen

Annons

Klockan sex minuter i tolv slog klockorna i Kristine kyrka. Vid det laget var hela Stora torget fullt av elever från Faluns skolor. Sedan intog representanter från skolorna scenen och höll korta och kärnfulla tal. En av dem som höll tal var Emil, som av rädsla för repressalier inte vill framträda med sitt efternamn.

- Förra året fick personer som talat hatbrev från en man i Borlänge, berättar Emil, som går på Britsarvets skola.

Flera av talarna tog upp frågan om sverigedemokraterna. De har vunnit fotfäste i Sverige och har mandat i nästan varannan kommun i landet.

Jonas Rydberg från Falu fria och organisationen Borlängebor mot rasism höll ett engagerat tal.

- Om skolungdomar fick bestämma skulle 11,9 procent av riksdagens mandat gå till nazister. Det här bortser lärare och skolledningar ifrån och ser det som pojkstreck. Vår nya regering har valt segregering, den vill inte att vi ska bygga broar mellan oss.

Fem i tolv-rörelsen har sitt ursprung i Härnösand. 1985 började staden ta emot flyktingar, något den norrländska kommunen inte var förberedd på. Hot och våld riktades mot flyktingar. Sara Westin, då 17 år gammal, vägrade att se på och låta människor utsättas för förtryck. Hon samlade en grupp människor runt sig och tog initiativ till torgmöten. Efter fem söndagar i rad slöt stora skaror upp för att deltaga i Saras kamp mot rasism och främlingsfientlighet.

Tidpunkten för mötena var fem i tolv, det vill säga sent, men inte för sent. En tid senare mördades Sara Westin och en kamrat till henne. Gärningsmannen var en 23 år gammal flykting. Saras far Stig Wallin klev då fram och fortsatte att driva sin dotters kamp mot rasism och främlingsfientlighet. 1993 skrevs en bok om det som inträffat i Härnösand. Och rörelsen börjar nu att spridas till andra orter i landet. I samband med detta bestäms att manifestationen ska hållas varje år den 5 december klockan fem i tolv. 2001 ansluter sig även EU-parlamentet till fem i tolv-rörelsen.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons