Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prostituerad får ingen hjälp mot sitt missbruk

Annons

Anna är i 20-årsåldern och har legat med säkert 80 män. Flera gånger har hon tagit betalt för det.

-Det är knappast så att man träffar dem på krogen, utan man bestämmer tid och plats med dem på internet, berättar hon.

Anna har varit sexberoende i flera år. Sedan hon var i 17-årsåldern har hon sålt sex.

-Det var en kille som sade "om du gillar sex, varför tjänar du inte pengar på det". Jag tyckte att det var en bra idé då, säger hon.

Sedan dess har hon träffat flera män som betalat henne för sex.

-Det handlar om att jag söker bekräftelse och uppmärksamhet. Man söker kontakt via internet, kanske chattar med någon och erbjuder dem att träffas på ett generöst sätt. Så träffas man, berättar hon.

-Det är allt från 22-åriga skitsnygga killar till äldre män med olyckliga förhållanden som man träffar, säger hon.

Flera gånger har hon prostituerat sig i Falun. Men hon försöker att inte göra det så ofta. Staden är ganska liten. Att prostituera sig har lett till att Anna fått könssjukdomar och att hon mått väldigt dåligt.

-Om de inte vill ha kondom så gör man det ändå eftersom man vill ha pengarna. Man gör små undantag. Man får någon slags maktkänsla av att prostituera sig. Det blir som en kick av att jag får bestämma och att männen är underlägsna mig. Annars brukar det ju vara männen som är starkare än kvinnor.

Anna tror att sexberoende är vanligare än vad folk tror.

-Det finns fler som jag i Falun. Man ser ofta att tjejer erbjuder olika sexuella tjänster på chattsidor, bara man kan läsa mellan raderna. Om jag var förälder skulle jag vara livrädd om mina barn satt på internet och chattade på kvällarna, säger hon.

För ungefär ett år sedan läste Anna en artikel om sexberoende. Det var då hon insåg vad som var problemet.

Nu vill hon sluta prostituera sig. Hon mår mer och mer dåligt av att ha sex med okända män. Hon sökte sig till Dysberoendekliniken i Stockholm där de konstaterades att hon är sexberoende. Där fick hon veta att det finns hjälp att få och att kommunen kan betala. Men på Falu kommuns beroendeenhet Viva, fick hon nej.

Yvonne Jacobsson är förste socialsekreterare på Viva.

-Kommunen måste inte hjälpa sexberoende enligt socialtjänstlagen. Vi har skyldighet att hjälpa personer med kemiska beroenden som alkohol och droger. Det är olyckligt att det inte finns någon klar hänvisning vart de ska vända sig, säger hon.

Sexberoende och spelberoende hamnar båda mellan stolarna eftersom de inte omfattas av socialtjänstlagen. Är lagen föråldrad?

-Det är en ny företeelse att folk vänder sig hit för sexberoende. Vi uppmanar dem att överklaga till länsrätten så att vi kan få en vägledande dom om vem som ska ta ansvar för det.

Yvonne Jacobsson berättar att hon varit med om två personer i Falun som sökt vård för sexberoende. Båda har fått avslag.

Men Anna tänker inte ge sig. Så fort hon fått ett skriftligt avslag från Viva ska hon överklaga till länsrätten.

-Om jag fortsätter prostituera mig kommer det gå utför, säger hon.

Fotnot: Anna heter egentligen någonting annat.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons