Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proppen ska bort - bygget startar i höst

Annons

Borlänge och Falu kommuner har nu skrivit avtal med Vägverket där de berörda kommunerna lånar ut högst 35 miljoner kronor för att få i gång bygget i år. Totalt beräknas investeringen till 350 miljoner kronor.

Ett datum har spikats för första spadtaget i Broddbo, den 25 augusti, och infrastrukturminister Ulrica Messing ska närvara.

-Det är positivt att vi fått ett datum. Ett gott tecken. Vägverket håller på med upphandlingen nu, säger Peter Hultqvist och konstaterar att det inte blir några stora störningar under byggtiden.

Som det var mellan Borlänge och Falun.

-Man bygger vid sidan av nuvarande vägen. Sedan kopplar man bara på vägen när den är klar.

Att kommuner i Dalarna stridit så hårt för en väginvestering i ett annat län har fått en del att höja på ögonbrynen. Att länet ser en väg i ett annat län som det viktigaste länsprojektet:

-Hela länet prioriterar den här investeringen och Falun och Borlänge tog initiativ till förskotteringen.

Förskotteringen har överklagats till länsrätten, som inte stoppat utlåningen i väntan på det slutliga avgörandet. Det betyder att planeringen för bygget fortsätter.

-Det juridiska får ha sin gång. Men länsrätten beslöt inte om inhibition, verkställighetsförbud, konstaterar Peter Hultqvist.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons