Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet som kan stanna vid en dröm

Annons

På håll söderifrån reser sig fjälltoppen Städjan som en Karl- johansvamp vid horisonten.

Den har varit ett känt landmärke i hundratals år. Namnet Städjan kommer från ordet Skrållestäd, som är utvecklat från ordet Skrålle, vilket betyder Särnabo.

Men Städjan, 1 131 meter över havet, ligger i Idre och nu pågår diskussionerna om att bygga ett liftsystem på fjälltoppens östra och västra sluttningar, länka ihop Fjätervålen med Idre fjäll, skapa 350 nya jobb i en hårt prövad region.

I åtta år har man jobbat med projektet, som kallas Tre Toppar. En gång har Naturvårdsverket redan sagt nej till bygget.

Nu tar man sats igen.

- Vi tror att regionen Särna /Idre står och faller med Tre Toppar. Ska vi utvecklas och överleva här uppe måste bygget i gång, säger Idrefjälls marknadschef Joacim Johansson, som tillsammans med bolagets vd Lars Axelsson - som tog över posten från pappa Ingemar - arbetar med projektet.

Tanken är att skapa tre nedfarter med liftar på den västliga sidan, tre nedfarter med liftar på den östliga sidan, bygga transportliftar mellan dessa nedfarter och en transportlift upp till Fjätervålen.

Problemet är att Städjan är naturskyddad, dels i Natura 2000 (EU) och dels som naturreservat.

Till slut avgör regeringen om Städjan får exploateras.

Naturvårdsverket ger dock inte mycket hopp.

- Vi har en gång tidigare sagt nej till utbyggnad. Jag har svårt att se att beslutet kan ändras. Det handlar trots allt om ett storskaligt ingrepp i ett naturskyddat område.

- Om man ger dispenser ska det ses som viktigt ur ett allmänintressant perspektiv, dels ska man visa att det saknas alternativ. Det har man inte gjort så här långt i Idre, konstaterar Björn Risinger vid Naturvårdsverket.

Ivriga påskyndare hävdar att undantag har gjorts tidigare och pekar bland annat på en kolgruva i Tyskland, hamnen i Rotterdam - och Bottniabanan.

- Bottniabanan går genom vissa naturskyddade områden. Men banan är ett sätt att knyta samman Sverige och är viktigt ur allmänintresse, säger Risinger.

I Idre har Tre toppar diskuterats i snart tio år.

Efter bygatan, från Konsum och Ica-affären till restaurang Älgen, är Städjan ständigt ett samtalsämne.

Många är för: turistfolket förstås, affärsidkare med flera.

Många är emot: Naturskyddsföreningen givetvis, samerna, den - företrädesvis - äldre bybefolkningen, markägare.

- Visst, vi hör kritik. Men ännu har ingen skjutit genom mitt fönster och jag har inte utsatts för hot, säger Joacim Johansson, där han sitter i sitt tjänsterum på Idrefjäll.

En basketboll ligger på en hylla. Skidorna står mot en vägg. Joacim är sjuksköterskan från Sala som kom till Idre som skidlärare och blev kvar. Nu leder han projektet Tre toppar. Hittills har detta projekt kostat Idrefjäll mellan fem och tio miljoner kronor.

- Vi ska inte göra åverkan på Städjans ytskikt, vattenledningarna för konstsnön läggs ovanpå marken, liftfundamenten säkras på enklast tänkbara sätt... Vi ska inte göra onödigt drastiska intrång på miljön. Vi avsätter pengar till en fond för att återställa fjället en dag om situationen uppkommer som kräver det, säger han.

Tre toppar ska ge Idrefjäll bättre skidåkning: fallhöjden ökas, det blir flera backar och - framför allt - längre backar.

Fler stugor ger fler bäddar, det blir 350 nya jobb. Tre toppar är ett miljardprojekt, och ekonomiska intressenter finns.

Turisterna ska rädda bygden undan en avfolkning, som man är rädda för om inget händer.

- Situationen nu liknar den som fanns på 60-talet. Då skapades Idrefjäll och bygden fick liv. Nu är tiden kommen för att göra något igen, annars utvecklas vi inte här uppe, säger Joacim Johansson.

Nu går projektet in i en viktig fas.

I juni blir det så kallat utökat samråd. Då ska alla i denna nordliga provins få säga sitt om Städjanutbyggnaden. Det blir öppna möten och hearings. Efter det, troligen i höst, lämnas en miljökonsekvensbeskrivning till regeringen för beslut.

Sedan tar det två år innan beskedet lämnas: bygga eller inte.

Kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson, som själv bor i Idre i ett centralt hus vid sjön, är positiv till Tre toppar.

Och hans fullmäktigesamling också. Men från början var man oense. Men efter en hel del bråk enades politikerna. Vissa kvällar slog det gnistor när politikerna hade sina möten i Älvdalens kommunalhus, i Åsens bygdegård och i Idre.

- Det var strid om formuleringar. Men vi kom sams till slut, säger Herbert.

Kommunen har alltså sagt ja till Tre toppar. Och nu tänker man göra allt för att regeringen ska säga ja.

- Jag tänker i alla fall ägna en del av min tid till att lobba i regeringskansliet. Jag hoppas man lyssnar på mig, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Halvarsson, som alltså bor i Idre men jobbar i Älvdalen och reser den drygt tio mil långa vägen (enkel resa) varje dag.

- Fast jag har en övernattningslägenhet i Älvdalen som jag bor i när jag blir för trött, säger han.

Han värnar om Idre-regionens framtid, säger han.

- Tre toppar ska ju inte ta bort Städjan. Men vi måste göra något för att hänga med. Tre toppar är till för alla som bor här - för att vi ska kunna bo kvar och få ha kvar den service som behövs, säger han.

I byarna runt Idre/Särna, i Mörkret, Skärvagen, Drevdagen och Storbo, vaknar man till efter en lång vinter.

Sommaren är kort här uppe. Det gäller att ta vara på de ljusa, varma dagarna.

Den här sommaren blir extra viktig. Nu ska folket tycka om hur de vill ha den naturskyddade fjälltoppen Städjan.

Nu ska man resonera om det går att lösa samernas renbetesvägar, som skärs av om man bygger liftar, om man kommer överens med markägare, om liftsystemen stör den bild som generationer har av fjället. Och mycket annat. Men folkets röst väger ändå lätt, till slut avgör politikerna. I Stockholm.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons