Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet Ellen söker unga tjejer

Annons

- I Borlänge har projektet pågått sedan förra våren och i Hedemora startade man nu i höstas, medan Falun och Ludvika börjar med en kurs för samtalsledarna helgen 28-29 januari, förklarar Helena Giliusson, ordförande för Rädda Barnen i Ludvika.

Ellenprojektet sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, där Karin Lindqvist är samordnare. Samtalsträffarna kommer att hållas i Vuxenskolans lokaler i centrum. Nu söker man samtalsledare.

- Vi har fått två "napp" på tjejer, flickor som går på gymnasiet och som kommer att gå kursen nästa helg. Men vi hoppas att fler ska höra av sig och vara intresserade, säger Helena Giliusson.

Det är inte för sent att söka inför kursen. Samtalsledarna ska vara i åldern 19-30 år - och tjejer.

Ellenprojektet riktar sig först och främst till flickor i årskurs 8.

- Men vi kan gå ned till års-kurs 7, om det inte blir så många från 8:an, avgör Helena Giliusson.

- Vi riktar oss inte till speciellt utsatta tjejer, utan alla ska ha möjlighet att delta. Det är meningen att de ska kunna diskutera det mesta, stärkas i sin roll och våga säga nej i sexuella situationer.

Rädda Barnen i Ludvika har inget ungdomsförbund och det här kan vara en puff framåt när det gäller att nå ut, säger Giliusson.

- I Borlänge har projektet slagit väl ut, det har blivit större och större, med flera samtalsgrupper och flera samtalsledare.

Redan i slutet av februari hoppas Karin Lindqvist att samtalsgrupperna ska kunna komma i gång. Det får helst inte vara fler än tio deltagare i varje grupp, för att alla ska hinna vara med i diskussionen och kanske framförallt våga prata. Samtalen kommer inte att ske på måfå, det finns en speciell handledning och samtalsledarna kommer att ha riktlinjer att stödja sig på. De teman som behandlas är bland annat självförtroende, diskriminering och fördomar, kropp och ideal, kärlek relationer och sex, ungas inflytande, existentiella frågor. Om grupperna vill ta information och specialkunskap utifrån kommer det att gå att ordna.

- Vi stöttar om de vill ha föreläsare, säger Helena Giliusson.

I veckan hålls intervju med de tjejer som vill bli samtalsledare.

- Det är noga hur tjejerna fungerar - de jobbar för Rädda Barnen som är en stor organisation med ett gott rykte att värna om.

De blivande samtalsledarna kommer att få skriva på ett kontrakt där det bland annat fastslås att de måste vara medlemmar i föreningen, liksom att de måste berätta om de börjar umgås med någon av träffarnas deltagare utanför samtalsgrupperna.

Eftersom all verksamhet sker ideellt kommer samtalsledarna självklart inte att få betalt.

Helena Giliusson och Karin Lindqvist är övertygade om att den här typen av verksamhet behövs, de ser det som nödvändigt att verka för jämlikhet och att stötta unga flickor.

- Det har blivit en tuffare attityd i skolorna också, tror Karin Lindqvist.

Målet är att så småningom ha minst en samtalsgrupp för flickorna i åttan på varje högstadieskola. Däremot finns inget liknande projekt planerat för pojkar i samma ålder.

- Men det skulle förstås vara positivt. Det har startats ett sådant projekt någonstans i Sverige, men jag vet inte riktigt var, eller vad det heter, säger Rädda Barnens ordförande i Ludvika.

KÄLLA: RÄDDA BARNEN LENA RELTE

Mer läsning

Annons