Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Program för avhållsamhet misslyckade

Annons

Program som uppmuntrar till sexuell avhållsamhet, som konservativa i USA anser är nyckeln till hivbekämpning, misslyckas i lika hög grad i USA som i utvecklingsländerna. Det visar en ny studie.

I den medicinska tidskriften British Medical Journal (BMJ) skriver forskare som granskat 13 publicerade studier om avhållsamhetsprogram bland 16|000 amerikanska ungdomar, att de inte funnit något stöd för att projekten fungerat.

Studien täckte forskning som enbart var inriktad på avhållsamhet.

I projekten uppmanas tonåringar till att ha en senare sexuell debut och att inte ha flera partner efter att de blivit sexuellt aktiva. I programmen har det inte talats om kondomer eller andra metoder för säkrare sex eller preventivmedel.

För närvarande går 33 procent av anslagen under president George|W Bushs kampanj för att bekämpa aids i Afrika och Karibien till program som enbart förordar avhållsamhet.

Därutöver har representanthuset godkänt ett anslag på 141 miljoner dollar för "kommunbaserad avhållsamhetsutbildning" (CBAE) för amerikanska ungdomar under 2008. För 2007 var anslagen 109 miljoner dollar.

CBAE-programmen uppmanar till sexuell avhållsamhet utanför äktenskapet och beskriver att det är det enda sättet att undvika ofrivilliga graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar.

Avhållsamhetsprogrammen upprör många som arbetar med aids. De anser att programmen inte fungerar, ofta drivs efter en politisk eller religiös agenda och att de dränerar en mer effektiv hivprevention på pengar.

TT

Mer läsning

Annons