Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proggrock för Jernet

Annons

Den närmaste tiden är det alltså proggrock som gäller för Arbetarteaterföreningen Jernet. Detta då man dammat av Nationalteaterns stycke Rockormen som ska ha premiär vid Forum i Kvarnsveden den 14 april i år.

Rockormen handlar om en tonårsflicka som stjäl en motorcykel och drar på turné genom Sverige och får under resans gång möta såväl arbetslösa och utslagna som poliser och skrupelfria näringslivsklippare. I sann Nationalteatern-anda backas skådespelarna på scenen upp av ett riktigt rockband, i detta fall bandet 300 bq (bequerel, reds anm).

- Det gör att vi som mest är 22 personer på scenen. Men det är kul med levande musik och det funkar jättebra på scen då det ger ytterligare en dimension åt pjäsens handling, menar Tina Ranerfors.

-Extra roligt är ju att vi lyckats gräva fram många låtar som fanns med i det ursprungliga manuskriptet, men som inte fanns med på skivan Rockormen. Det gör att publiken får höra både välkända låtar som mer okända av Nationalteatern.

Pjäsen är upplagd lite grann som ett Monopolspel och när man gått ett varv är pjäsen slut. Scenografen Mats Naxe har därför tillverkat klassiska Monopol-tillbehör som till exempel hatten, strykjärnet, skon, tärningar, och hus med hjälp av plywood och frigolit.

- Jag vågar lova att publiken kommer att få de flesta av sina sinnesintryck uppfyllda, säger han.

Arbetareteaterföreningen Jernets uppsättning av Rockormen spelas vid totalt elva tillfällen mellan den 14 april och 5 maj.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons