Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prodi vann förtroendeomröstning

Annons

Italiens premiärminister Romano Prodi vann på onsdagskvällen en viktig förtroendeomröstning i senaten. Prodi vann med röstsiffrorna 162 för och 157 emot.

Därmed kan den 67-årige mittenpolitikern fortsätta på den post han innehaft nio månader.

Exakt en vecka tidigare tvingade samma senat Prodi att lämna in avskedsansökan sedan regeringen förlorat en omröstning om utrikespolitiken. President Giorgio Napolitano bad dock Prodi stanna kvar och söka nytt stöd.

Det var vänsterflygeln i Prodis mitten-vänsterregering som reagerade mot utrikespolitiken; främst gällde motståndet en utbyggnad av USA:s militärbas i Vicenza och den italienska styrkan i Afghanistan. Men rädslan för att förre premiärministern, högermannen Silvio Berlusconi åter skulle gripa rodret fick dem att infoga sig i Prodis fålla igen.

I onsdagens debatt stretade Prodi emot vänsterns krav på att ge ogifta sammanboende, även homosexuella par, samma rättsliga status som gifta par. I en uppenbar flirt med högern slog Prodi fast att regeringen genom att lägga fram förslaget "hade gjort sin plikt".

I ett tal i tisdags där Prodi drog upp de politiska riktlinjerna var den kvistiga frågan inte nämnd.

På fredagen väntar ytterligare en förtroendeomröstning för Prodi i underhuset. Där är mitten-vänsterregeringens majoritet större än i senaten och det verkar högst sannolikt att Prodi vinner den omröstningen.

Även om Prodi tycks ha säkrat sig stöd i parlamentet är förtroendet bland väljarna i dalande. Enligt en opinionsundersökning som tidningen Corriere della Sera låtit göra ville bara 40 procent av de tillfrågade att han ska fortsätta som premiärminister. Majoriteten föredrog en expeditionsministär eller nyval.

TT

Mer läsning

Annons