Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemen att nå 112 ska vara lösta

Efter stormen Dagmar slogs både el och telefoni ut, vilket gjorde att det på vissa håll var svårt att nå 112. Nu ska dock de allra flesta kunna använda både fast och mobil telefoni igen.
– Får man inte täckning ska man plocka ut Sim-kortet, då kan man ringa 112 från andra operatörer, säger Karin Nordlund på Telia.

Annons

Stormen Dagmar skadade både el- och telefonledningar. Med anledning av detta satte därför Räddningstjänsten Rättvik i tisdags ut en brandbil och reservelverk till pumpstationerna på drabbade orter, däribland Dalfors som tidvis var utan både, el, telefoni och vatten. Räddningschef Rune Daniels meddelar nu att dessa extra insatser är bortplockade.

– Alla i kommunen ska ha fått elen tillbaka, säger han.

Telia meddelar också att mobiltäckningen är tillbaka på 97 procent i Dalarna, vilket är nära normalläget 99 procent. Efter stormen hade nätet slagits ut till strax under 90 procent.

– Vi har fortfarande cirka 170 kunder som är utan fast telefoni i Dalarna på grund av stora el- eller kabelavbrott. Vid stora knutpunkter, noder, tar vi ut reservelkraft. Det kvarstår även vissa störningar på mobilnätet, men det är inte helt av, säger Karin Nordlund på Telia.

Störningarna på Telias mobilnät går i ett stråk från Rättvik och Leksand, mot Gagnef, Borlänge och nedåt Ludvika, Smedjebacken. Lyckas man inte få täckning med Telia rekommenderas man plocka ut Sim-kortet för att ringa 112.

– Då kan man ringa med alla andra operatörer som har täckning i området, säger Karin Nordlund, som också berättar att Telia har kontakt med aktuell räddningstjänst om telefonin ligger nere.

DT har ringt upp berörda räddningstjänster (Rättvik, Leksand Dalamitt -som innefattar bland annat Gagnef och Borlänge- Ludvika och Smedjebacken). De har inte i nuläget inte extra brandbilar ute i byarna eller indikationer på att folk ej kan nå fram på larmnummer 112.

Mer läsning

Annons