Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med Gripen igen

Annons

Gripenplan av typ C och D får på nytt inte längre belastas över 3G. Orsaken är åter utskjutningshandtaget som misstänks ha bidragit till kraschen i Vidsel i april. Den här gången hoppade ett handtag ur sitt parkeringsläge.

Försvarsmakten beslutade på onsdagen om begränsningen i G-krafter som planen får utsättas för. Beslutet gäller tills vidare.

Det var i samband med leveranskontrollflygning som ett utskjutningshandtag hoppade ur parkeringsläget.

"Flygsäkerheten är alltid viktigast. Därför tar vi ett steg tillbaka medan vi väntar på att detta utreds i botten", säger Mats Helgesson, central flygchef i Försvarsmakten, i ett pressmeddelande.

Efter olyckan i norrländska Vidsel infördes operationella begränsningar tills handtaget modifierats. De nyare C- och D-versionerna fick inte belastas över 3G.

Haverikommissionens huvudtes är att G-kraften låg bakom olyckan. Direkt efter kraschen berättade piloten för kommissionen att han själv inte hade dragit i handtaget som aktiverar katapultstolen. Ett par dagar efter olyckan meddelade Försvarsmakten att kraschen med "största sannolikhet" hade orsakats av Gripenpilotens G-dräkt. Tester hade visat att Gripens raketstol kan utlösas oavsiktligt vid höga G-krafter.

TT

Mer läsning

Annons