Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO kräver en grundlig lösning

Annons

PRO kräver att upplösningen måste gå lagligt till väga.
Torbjörn Heldahl representerar PRO inför upplösningen av Ludvika Byggnadsförening upa. med dess bankbok på 800 000 kronor och den stora konstskatten.
– Vi är många äldre som varit aktiva i olika organisationer och som nu är medlemmar i PRO. Vi vill förhindra att Ludvika byggnadsförening bara hade somnat in och tillgångarna skingrats. Det var därför vi tog tag i frågan och ifrågasatte om det förra mötet var stadgenligt utlyst, säger Heldahl.
– Det var medlemmar i PRO som för något år sedan tyckte att vi skulle göra något. Den sist fungerande ordföranden var en metallare och Metall är den organisation som sålt sina andelar men som tidigare var största delägare. Vi kontaktade LO-sektionen och så kom det en annons i tidningen och det hade valts en styrelse.
Heldahl och andra PRO-are anser att det inte bara räcker med en kallelse via en liten annons i Dalademokraten när byggnadsföreningen varit totalt inaktiv 20 års tid. Ifrågasättandet ledde till ett nytt möte den 7 juni.
Där kommer nu den infekterade diskussionen inom arbetarrörelsen upp.
Torbjörn Heldahl och andra i PRO ifrågasätter den nuvarande styrelsens fråga till andra folketshusföreningar om bidrag.
– Jag tycker att vi ska lugna ner oss till stämman. Stämman kan inte bara fördela pengarna och konstskatten. Detta tillhör andelsägarna i Ludvika byggnadsförening.
– En ny representativt tillsatt styrelses uppgift bör bli att leta reda på så många andelsägare som det överhuvud taget går att få tag i idag. Det blir svårt eftersom många dött och organisationer och föreningar förändrats.
– Den nya styrelse måste också få som uppgift att spåra all denna gamla konst som finns utspridd i dag. Dessutom måste styrelsen samla in förslag på vad vi ska använda resurserna till, säger Torbjörn Heldahl.
– Vi i PRO vill gärna se ett minnesmärke nära gamla Folkets hus. Ludvika har väldigt lite utsmyckning så det borde kunna bli något värdefullt, tycker Heldahl som poängterar att allt måste gå stadgeenligt och lagligt till.
– PRO vill ha en saklig diskussion. Någon ny träta likt den som pågår i Grangärde vill vi inte vara med om. När föreningen och dess tillgångar löses upp så ska det ha gått grundligt till, säger Torbjörn Heldahl.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons